Одржана трибина „Политички митови либерализма: слобода, моћ и неједнакост“

17/08/2017

Трибина проф. др Љубише Деспотовића „Политички митови либерализма: слобода, моћ и неједнакост“ одржана је у четвртак, 17. августа у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

На самом почетку аутор је објаснио да су све велике политичке идеологије Модерне настале на потреби да осмисле и уреде свет у троуглу три битне политичке вредности: слободе, братства и једнакости. Након француске буржоаске револуције модерни свет почео је да се конституише и конфигурише кроз делање три политичке идеологије (Либерализам, Конзерватизам, Социјализам), али и у њиховом међусобном сукобу и борби. Поред различитих интереса, један од важнијих  узрока сукоба био је између осталог у различитом поимању и вредновању тих политичких вредности.

„Ако бисмо могли да оцртамо некакав круг из којег је либерална друштвена мисао и идеја кренула још од доба своје политичке и идеолошке малолетности, па све до тренутка када је почела да проживљава неолибералну фазу политичке егзистенције последњих неколико деценија, унутар тог круга могли бисмо прилично јасно да маркирамо судбину ових политичких вредности: слобода је доживела разноразне метаморфозе да би системски завршила као део корпуса људских права и слобода у контексту демократског поретка владавине права, али свакако испражњена од суштинског вредносног садржаја и трансформисана у пуки правно-политички стандард“ – објаснио је Деспотовић.

Др Љубиша Деспотовић настојао је да објасни како је Братство, као важна политичка вредност на којој би се конституисала једна друштвена заједница либералног типа данас изгледа као потпуна политичка утопија. Наместо братства, та друштва су пронашла некакав облик механичке солидарности који функционише једино ако је посредован функционалним оквиром државних и политичких институција.

– Једнакост никада и није имала другачији облик и значење у либералној доктрини него ли као обичан одливак политичке и правне једнакости, до краја испражњена од сваког другог садржаја друштвене или економске једнакости – додао је Деспотовић.

Аутор се такође осврнуо и на један од уврежених либералних митова и то мит о либерализму и демократији као близанцима, као једној врсти нераскидивог пара модерног политичког поретка који неминовно иду један уз другог.

 – Тамо где има либерализма нужно има и демократије, а тамо где демократија јесте на делу, она је нужно либералног порекла и инспирације. Овај широко распрострањени мит до те мере је овладао политичком свешћу маса да је постао готово неупитан – закључио је Деспотовић.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања