Održana tribina „Podele i polarizacije srpskog društva u 20. veku“

28/11/2019

Tribina „Podele i polarizacije srpskog društva u 20. veku“ održana je u četvrtak 28. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Milovan Balaban, istoričar.

Na tribini je bilo reči o srpskom društvu u 20. veku, njegovim izazovima i polarizacijama koje prate srpsko biće praktično od stvaranja moderne srpske države. Dinastičke, stranačke i generalno društvene podele u srpskom nacionu su konstantne.

    Posle ubistva Aleksandra Obrenovića izgledalo je da je završena gotovo stogodišnja podela na pristalice Karađorđevića i Obrenovića. Nije više bilo Obrenovića, nestala je konkurentska dinastija, Karađorđevići su dolaskom Petra Prvog Oslobodioca ostali jedina dinastija u Srbiji. Očekivalo se da su podele prekinute.

Međutim, koren podela je mnogo dublji, rekao je Balaban u nastavku tribine. Podele se šire od pojedinca ka društvu, a u drugoj polovini 19. veka imali smo podele koje još nisu kulminirale, a kulminiraće u 20. veku, kada će ubijati brat brata. Podele su postale realnost srpskog društva prvenstveno  sa dolaskom zapadnoevropskog modela uređenja društva i države.

U Balkanskim ratovima, 1912. i 1913. godine, imali smo druge, sabirajuće sile koje potiču iz zaveta svetosavskog i kosovskog. Otuda u Balkanskim ratovima jedinstvo i sloga koja je dovela do oslobođenja Kosova (Stare Srbije) i odbrane od Bugarske. U Prvom svetskom ratu pod velikim pritiskom dolazi do sabiranja i ujedinjavanja naroda.

– Međutim, stvaranjem Jugoslavije, te unutrašnje podele koje su već postojale u srpskom društvu su se umnožile, jer su Srbi, kao i njihova elita, morali da se odrede prema novonastaloj državi i situaciji u kojoj je postojao „troplemeni narod“ – rekao je Balaban dodajući da je već samim ulaskom u jugoslovensku državu taj centar sabiranja već bio izgubljen. Izgubila ga je srpska elita, a narod će tek početi da ga gubi.

    Podele su bile duboke već na ulasku u Drugi svetski rat – gotovo sve strane imale su svoje partijske vođe. KPJ imala je svoju vojsku, organizovala je pokret otpora. Posle pobede komunista 1944. godine podele su tinjale, a kulminirale su devedesetih i početkom dvehiljaditih godina.

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja