Одржана трибина „Поделе и поларизације српског друштва у 20. веку“

28/11/2019

Tрибина „Поделе и поларизације српског друштва у 20. веку“ одржана је у четвртак 28. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милован Балабан, историчар.

На трибини је било речи о српском друштву у 20. веку, његовим изазовима и поларизацијама које прате српско биће практично од стварања модерне српске државе. Династичке, страначке и генерално друштвене поделе у српском национу су константне.

    После убиства Александра Обреновића изгледало је да је завршена готово стогодишња подела на присталице Карађорђевића и Обреновића. Није више било Обреновића, нестала је конкурентска династија, Карађорђевићи су доласком Петра Првог Ослободиоца остали једина династија у Србији. Очекивало се да су поделе прекинуте.

Међутим, корен подела је много дубљи, рекао је Балабан у наставку трибине. Поделе се шире од појединца ка друштву, а у другој половини 19. века имали смо поделе које још нису кулминирале, а кулминираће у 20. веку, када ће убијати брат брата. Поделе су постале реалност српског друштва првенствено  са доласком западноевропског модела уређења друштва и државе.

У Балканским ратовима, 1912. и 1913. године, имали смо друге, сабирајуће силе које потичу из завета светосавског и косовског. Отуда у Балканским ратовима јединство и слога која је довела до ослобођења Косова (Старе Србије) и одбране од Бугарске. У Првом светском рату под великим притиском долази до сабирања и уједињавања народа.

– Међутим, стварањем Југославије, те унутрашње поделе које су већ постојале у српском друштву су се умножиле, јер су Срби, као и њихова елита, морали да се одреде према новонасталој држави и ситуацији у којој је постојао „троплемени народ“ – рекао је Балабан додајући да је већ самим уласком у југословенску државу тај центар сабирања већ био изгубљен. Изгубила га је српска елита, а народ ће тек почети да га губи.

    Поделе су биле дубоке већ на уласку у Други светски рат – готово све стране имале су своје партијске вође. КПЈ имала је своју војску, организовала је покрет отпора. После победе комуниста 1944. године поделе су тињале, а кулминирале су деведесетих и почетком двехиљадитих година.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања