Održana tribina „Personalna asistencija u sistemu socijalne zaštite“

14/05/2019

Tribina „Personalna asistencija u sistemu socijalne zaštite“ održana je 9. maja 2019. godine u Kulturnom Centru Novi Sad, u klubu „Tribina mladih“.

Na diskusiji o procesu i uvođenju personalne asistencije u sistem socijalne zaštite prisustvovalo je približno pedesetoro ljudi , među kojima sedmoro stručnih radnika, predstavnice resornog Pokrajinskog sekretarijata i Gradske uprave, roditelji mladih sa invaliditetom, korisnici personalne asistencije i personalni asistenti, kao i predstavnici omladinskih organizacija i građani Novog Sada.

 Na tribini su prisutni imali priliku da čuju i da se  informišu o usluzi personalne asistencije, Međunarodnoj konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, poslu personalnog asistenta, na koji način teče proces ulaska ove usluge u sistem socijalne zaštite  dostupne  za sve građane u Novom Sadu i koliko je važno zajedničko delovanje na razvoj društvenih usluga kroz aktivizam, promovisanje i finansijsko učešće. Učesnici  tribine bili su predstavnici fondacija Catalyst Balkans, direktor Nathan Koeshall, direktorka Fondacije Rekonstrukcija, ženski fond – Milica Miražić, Marko Asurdžić – nastavanik harmonike  u muzičkoj školi  „Isidor Bajić“, član hora „Sveti Stefan Dečanski“, vokalnog studija „Orfelin“ i Orkestra harmonika AKUDNS „Sonja Marinković“ iz uloge aktiviste i donatora , kao i podpredsednica Centra – Dragana Marković, korisnica personlane asistencije Dejana Bačko i moderatorka tribine Jelena Sokref, supervizorka na programima Centra.

Tribina je otvorila pitanja i potrebe za diskusijama na postojeće teme i nove koje su se postavile kao važne, a to su lični pratioci u školama i pedagoški asistenti, pitanje važnosti prepoznavanja omladinskih radnika u sistemu kao i zajedničko  delovanje organizacija po pitanju tema i usluga koje se tiču svih građana i građanki, bez obzira na polja delovanja pojedinačnih organizacija.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja