Одржана трибина „Персонална асистенција у систему социјалне заштите“

14/05/2019

Трибина „Персонална асистенција у систему социјалне заштите“ одржана је 9. маја 2019. године у Културном Центру Нови Сад, у клубу „Трибина младих“.

На дискусији о процесу и увођењу персоналне асистенције у систем социјалне заштите присуствовало је приближно педесеторо људи , међу којима седморо стручних радника, представнице ресорног Покрајинског секретаријата и Градске управе, родитељи младих са инвалидитетом, корисници персоналне асистенције и персонални асистенти, као и представници омладинских организација и грађани Новог Сада.

 На трибини су присутни имали прилику да чују и да се  информишу о услузи персоналне асистенције, Међународној конвенцији о правима особа са инвалидитетом, послу персоналног асистента, на који начин тече процес уласка ове услуге у систем социјалне заштите  доступне  за све грађане у Новом Саду и колико је важно заједничко деловање на развој друштвених услуга кроз активизам, промовисање и финансијско учешће. Учесници  трибине били су представници фондација Catalyst Balkans, директор Nathan Koeshall, директорка Фондације Реконструкција, женски фонд – Милица Миражић, Марко Асурџић – наставаник хармонике  у музичкој школи  „Исидор Бајић“, члан хора „Свети Стефан Дечански“, вокалног студија „Орфелин“ и Оркестра хармоника АКУДНС „Соња Маринковић“ из улоге активисте и донатора , као и подпредседница Центра – Драгана Марковић, корисница персонлане асистенције Дејана Бачко и модераторка трибине Јелена Сокреф, супервизорка на програмима Центра.

Трибина је отворила питања и потребе за дискусијама на постојеће теме и нове које су се поставиле као важне, а то су лични пратиоци у школама и педагошки асистенти, питање важности препознавања омладинских радника у систему као и заједничко  деловање организација по питању тема и услуга које се тичу свих грађана и грађанки, без обзира на поља деловања појединачних организација.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања