Одржана трибина „Паркови и плаже Новог Сада“

29/06/2017

У оквиру циклуса Зеленa дебатa, трибина „Паркови и плаже Новог Сада“ одржана je у четвртак 29. јуна у 18 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор био је Данило Копривица, а на трибини су као гости говорили Дејан Митов, асистент – мастер са Департмана за архитектуру и урбанизам (Факултет техничких наука) и Јелена Јовић – мастер пејзажне архитектуре (Удружење грађана Зелено решење).

Циклус „Зелена дебата“ представља форму сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења. Аутор овог предавања је излагање започео освртањем на претходних четрнаест и више него успешних трибина у оквиру поменутог циклуса које су одржане управо у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Том приликом је нагласио како су се многи проблеми, изнети у живој расправи на овим трибинама, успешно решили чак на нивоу града Новог Сада. Тиме је истакнута вишеструка друштвена корист овог догађаја који је морално и организационо подржан од стране КЦНС-а.
Петнаеста по реду „Зелена дебата“ посвећена је оазама одмора и расхлађивања у ове тропске дане – парковима и плажама Новог Сада. Да ли ће Новосађани успети да сачувају наслеђено или ће попустити пред захтевима инвеститора и организатора забавно – културних манифестација? Каква су европска искуства и трендови и да ли је могућа модернизација парковског и плажног садржаја без ремећења природне равнотеже?
На та питања је Копривица настојао дати одговор уз помоћ младих и успешних стручњака из области пејзажне и урбанистичке архитектуре Дејана Митова и Јелене Јовић. Део одговора представљен је и у резултатима онлајн анкете фејсбук странице „Уживо са НС улица“ коју прати преко 80.000, углавном млађих људи.
Посебна пажња била посвећена Дунавском парку, као незаобилазној станици већине страних и домаћих туриста, али и популарној новосадској плажи „Штранд“.
У наставку предавања, Копривица је навео пример Љубљане, која се иначе кандидовала за „Зелену престоницу Европске Уније“ и то не без разлога. Постоји податак да три четвртине овог словеначког града заузимају зелене површине. У Новом Саду је ситуација прилично алармантна. Покривеност зеленим површинама је временом пала са 40 процената на неких 5 до 15 процената у појединим деловима града. „Не можемо за све кривити друге“, истакао је аутор трибине: „неопходно је да се сконцентришемо на очување животне средине кроз, између осталог, функционалну комуникацију са градским службама“.

Када је у питању Штранд, изнети су проблеми дивљих плажа, великих количина смећа и проблема њиховог одлагања. Као један од светлих примера поменуте комуникације навео је реакцију градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића који је изјавио: „Штранд је плажа доступна свим грађанима“, након чега је предузето решавање проблема на који су грађани указивали поводом ове плаже.
Говоривши о Дунавском парку, Копривица је наводио и своја искуства са путовања по свету, где је имао прилиике видети сасвим другачији контакт са парком као јавном површином у односу на овдашња схватања. Наводио је, на пример, како се људи у елегантним оделима изувају и боси ходају по парку уживајући у контакту са земљом.
„Паркови би требало да буду оазе мира, а не стецишта комерцијалних садржаја које човека одвајају од контакта са природом“, истакао је аутор трибине.
Дејан Митов је архитекта, асистент-мастер на Департману за архитектуру и урбанизам (ФТН), а у свом излагању је показао тежњу ка мултифункционалном парковском мобилијару, чији је дизајн усмерен, не само на задовољење више различитих потреба посетилаца паркова, већ и на побуђивање нових, као што је потреба за комуникацијом. Током своје презентације, Митов је посетиоце упознао са напорима и радом свог тима ,али и позитивним иностраним искуствима.
Јелена Јовић је мастер пејзажне архитектуре и председница је Удружења грађана Зелено решење. Удружење је посвећено питањима пејзажне архитектуре и екологије, а бави се планирањем и дизајнирањем пејзажа са циљем да се обезбеди што бољи квалитет боравка у самом простору, у коме треба да доминирају елементи мириса, звука, текстуре и боје, чиме се подстиче буђење чула. Између осталог, у свом излагању је посетиоце трибине упознала са натуралним концептом једног европског парка у коме присуство човека ни на који начин не ремети постојећи природни микро космос.
Након званичног дела предавања, уследила су питања и коментари посетилаца који су са великим интересовањем пратили читав ток трибине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања