Одржана трибина „Од Иполита Мондена до Франше д’Епереа: војна сарадња Француске и Србије до Великог рата“

27/12/2019

Tрибина „Од Иполита Мондена до Франше д’Епереа: војна сарадња Француске и Србије до Великог рата“ одржана je у петак 27. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је др Александра Колаковић.

Ауторка је предавање започела подсећањем да су посредством француских извештаја из илирских провинција и са Балкана, француска и европска штампа у Француску доносиле  вести о борби за слободу Срба које предводи Ђорђе Петровић Карађорђе. Ипак, до успостављања војне сарадње у том периоду није дошло. У јесен 1809. године Карађорђе је са истом надом писао француском цару Наполеону Првом Бонапарти.

Када је у јесен 1812. године Наполеон кренуо на Русију, посредно је допринео и слому српских устаника. Иако није дошло до успостављања политичке заштите и војне сарадње, француске дипломате у време Првог, а потом и Другог српског устанка, схватају значај и улогу коју имају Срби у решавању Источног питања. Отуда се интересују за Србе у време Грчког устанка и Руско-турског рата (1829–1830).

У време Кримског рата Француска је први пут показала војно интересовање за Кнежевину Србију. У специјалној мисији од 1853. до 1855. године у Београду је боравио Иполит Монден, инжењерски капетан француске армије, који је дошао из Париза.

Током првог боравка, Монден је у антируској перспективи испитивао војне способности Србије, начинио војно-топографски опис и процену да би народна војска могла да окупи око 100.000. људи.После ове мисије помагао je српској влади у школовању војних питомаца у Француској.

Током друге мисије, по позиву кнеза Михаила Обреновића, Монден је са чином пуковника 1962. године постављен на положај првог министра војске Србије. Извршио је реорганизацију војске по француском узору, донео више прописа о устројству стајаће војске и регрутацији, основао Фонд за пензионисане официре и војнике и остварио напредак у производњи наоружања.

-Поред финанасијских позајмица и слања ратног материјала од првих дана рата, Француска је почетком 1915. године послала у Србију и војну мисију. Ова мисија је обухватала око 1.200 артиљеца, авијатичара, поморске пешадије, телеграфиста, техничке службе и возача – казала је Колаковић.

Француска војна мисија учествовала је у одбрани Београда октобра 1915. године. Такође, марта 1915. године, у Србију је стигла и француска медицинска мисија која је у значајној мери допринела сузбијању тифуса.

 После повлачења и преласка српске војске преко Албаније, са којом су били и Французи, Француска је спасавала српску војску кроз мисију генерала Пијарона де Мондезира, а потом организовала опоравак и реорганизацију на Крфу. Генерал де Мондезир носилац је Ордена белог орла првог степена, командирског крста Карађорђеве звезде и Ордена југословенске круне.

– Најславније странице француско-српске војне историје исписане су на Солунском фронту и остале су у сећању, како српских тако и француских војника, предвођених маршалом Франше д’Епереом – закључила је Колаковић.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања