Održana tribina o životu i delu građanskog intelektualca Vase Stajića

28/07/2016

Tribina „Vasa Stajić – socijalni humanista i pedagog“  održana je u četvrtak 28. jula u Klubu „Tribina mladih“. O znamenitoj istorijskoj ličnosti govorili su dr Miloš Savin  i dr Saša Marković. 

Dr Miloš Savin predstavio je bogatu biografiju jednog od najznačajnijih Srba iz perioda 19. i 20 veka. On je istakao da je Vasa Stajić ličnost o kojoj se mnogo pisalo i govorilo ali da i dalje predstavlja neiscrpnu inspiraciju u istraživačkom pokušaju rasvetljavanja političkih i najširih kulturnih ideja kod Srba. Njegova analitička usredsređenost  imala je za posledicu  značajna dostignuća u proučavanju prošlosti i razumevanju savremenog trenutka. 

IMG_9148
Dr Miloš Savin

– Za Vasu Stajića se često kaže da je bio „poslednji apostol stare Vojvodine“. On je ličnost koja je svojim radom zadužila čitav srpski narod i čije ideje i danas žive – rekao je dr Savin.

Dr Saša Marković naglasio je da je Vasa Stajić pre svega bio građanski mislilac i istaknuti građanski intelektualac koji je uspeo da pronikne u misaone tokove nosećih društvenih ideja: liberalizma, pozitivizma, nacionalizma, romantizma, socijalnih učenja i dr.

IMG_9150
Dr Saša Marković

– Vasa Stajić je bio intelektualac koji se suočavao sa mnogo ideja zarad bolje budućnosti srpskog naroda. Bogat stvaralački opus srpskog intelektualca zahteva opsežan i posvećen rad da bi se u potpunosti predstavilo sve ono što je uradio tokom svog života – rekao je dr Marković.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vvAqRmvAs5Q[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Komentari

Mara Knežević Mara Knežević

Čestitam kolegama! Saša, zaista si vredan i predan istoričar i profesor! Mara Knežević

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja