Одржана трибина о животу и делу грађанског интелектуалца Васе Стајића

28/07/2016

Трибина „Васа Стајић – социјални хуманиста и педагог“  одржана je у четвртак 28. јула у Клубу „Трибина младих“. О знаменитој историјској личности говорили су др Милош Савин  и др Саша Марковић. 

Др Милош Савин представио је богату биографију једног од најзначајнијих Срба из периода 19. и 20 века. Он је истакао да је Васа Стајић личност о којој се много писало и говорило али да и даље представља неисцрпну инспирацију у истраживачком покушају расветљавања политичких и најширих културних идеја код Срба. Његова аналитичка усредсређеност  имала је за последицу  значајна достигнућа у проучавању прошлости и разумевању савременог тренутка. 

IMG_9148
Др Милош Савин

– За Васу Стајића се често каже да је био „последњи апостол старе Војводине“. Он је личност која је својим радом задужила читав српски народ и чије идеје и данас живе – рекао је др Савин.

Др Саша Марковић нагласио је да је Васа Стајић пре свега био грађански мислилац и истакнути грађански интелектуалац који је успео да проникне у мисаоне токове носећих друштвених идеја: либерализма, позитивизма, национализма, романтизма, социјалних учења и др.

IMG_9150
Др Саша Марковић

– Васа Стајић је био интелектуалац који се суочавао са много идеја зарад боље будућности српског народа. Богат стваралачки опус српског интелектуалца захтева опсежан и посвећен рад да би се у потпуности представило све оно што је урадио током свог живота – рекао је др Марковић.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vvAqRmvAs5Q[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Коментари

Мара Кнежевић Мара Кнежевић

Честитам колегама! Саша, заиста си вредан и предан историчар и професор! Мара Кнежевић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања