Одржана трибина о Тихомиру Остојићу

01/09/2016

Трибина „Политички портрет Тихомира Остојића“ одржана је у среду 31. августа у Клубу „Трибина младих“. О знаменитом Новосађанину говорио је доктор Милош Савин.

IMG_0824
Др Милош Савин

Идеја предавања била је  да се заинтересована јавност упозна са ликом и делом Тихомира Остојића који је оставио велики траг у историји Новог Сада, Војводине и свих Срба који су живели на просторима Хабзбуршке монархије. Остојић се бавио великим бројем актуелних  проблема из српске културне историје али и национално-политичким питањима. Дао је велики допринос радовима из културне и историје српске књижевности 18. и 19. века. Радио је у многим областима културног стваралаштва: организовао је гимнастичка удружења и ђачке хорове, популарисао народну и црквену музику, писао је приказе, критике и чланке о уметничким дешавањима и сарађивао је са установама културе као што су Одбор Новосадске српске читаонице, Артистички одсек у Друштву за Српско народно позориште. Био је повереник и добротвор Српске књижевне задруге. У Књижевно одељење Матице српске ушао је 1898. године. Уз помоћ групе реформиста окупљених око часописа Покрет (1899—1912) радио је на реформи Матице српске. Остојић је као представник ове струје дошао на место секретара Матице српске 1911. и у кратком периоду до избијања Првог светског рата успео је да стабилизује ову установу и поново покрене Летопис који је обогаћен актуелним национално-политичким и културним садржајам и око кога су се окупљали најбољи, ондашњи, српски писци из различитих области.

Доктор Милош Савин посебно је описао политички утицај и значај Тихомира Остојића који је занемарен у историографији и пада у други план.

– Тихомир Остојић се најчешће помиње као културни радник и секретар Матице српске, а веома мало се прича о његовом политичком деловању – објаснио је др Савин.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Mb0teqc1sK4[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања