Održana tribina o svetosavlju

29/01/2016

U klubu  „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada u ponedeljak 28. marta istoričar Milovan Balaban održao  tribinu pod nazivom  „Svetosavlje kao egzistencijalna filozofija srpskog naciona s obe strane Dunava“.

Ideja predavanja bila je da se predstavi svetosavlje ali ne istorijski deo jer je to prvi utisak i asocijacija kada se spomene ovaj pojam. Kada se govori o svetosavlju u fokusu su Nemanjići  i ta dva pojma se doživljavaju kao ista tema. Autor je želeo da da prikaže egzistencijalnu liniju svetosavlja, odnosno šta ono predstavlja za srpski narod i njegove susede koji su takođe učestvovali u oblikovanju rada Svetog Save.

Milovan Balaban
Milovan Balaban

-Svetosavlje, kao duh, filozofija i mudrost prate srpski narod kroz istoriju i  na neki način predstavlja njegov egzistencijalni temelj – naglasio je Balaban.

Milovan Balaban je istakao da je veoma teško poimanje iz modernog vremena iz više razloga, a glavni je taj što moderna srpska država od svog nastanka teži ka modelima zapadnoevropskih društava. Do stvaranja moderne države prioritet su imala svetosavska i vidovdanska predanja koja su ukrštanjem sa drugim idejama obogaćena ali na neki način su izmenjeni neki njihovi izvorni oblici.

Foto: Milica Stojanac

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rZhvk-T3gRI[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja