Одржана трибина о светосављу

query_builder

У клубу  „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у понедељак 28. марта историчар Милован Балабан одржao  трибину под називом  „Светосавље као егзистенцијална филозофија српског национа с обе стране Дунава“.

Идеја предавања била је да се представи светосавље али не историјски део јер је то први утисак и асоцијација када се спомене овај појам. Када се говори о светосављу у фокусу су Немањићи  и та два појма се доживљавају као иста тема. Аутор је желео да да прикаже егзистенцијалну линију светосавља, односно шта оно представља за српски народ и његове суседе који су такође учествовали у обликовању рада Светог Саве.

Милован Балабан

Милован Балабан

-Светосавље, као дух, филозофија и мудрост прате српски народ кроз историју и  на неки начин представља његов егзистенцијални темељ – нагласио је Балабан.

Милован Балабан је истакао да је веома тешко поимање из модерног времена из више разлога, а главни је тај што модерна српска држава од свог настанка тежи ка моделима западноевропских друштава. До стварања модерне државе приоритет су имала светосавска и видовданска предања која су укрштањем са другим идејама обогаћена али на неки начин су измењени неки њихови изворни облици.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rZhvk-T3gRI[/youtube]

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language