Одржана трибина о  страдању адвоката током јануарског Погрома 1942. године

29/01/2024

Након отварања изложбе „Када закон заћути“: заборављена сведочанства о  страдању адвоката током јануарског Погрома 1942. године одржана је истоимена трибина на којој су говорили директор Историјског архива Града Петар Ђурђев, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић и директор НВО „Тераформинг“ Мишко Станишић.

Како наглашава Петар Ђурђев, у сарадњи Културног центра Новог Сада, Архива Војводине и Историјског архива Града Новог Сада од 2013. године реализован је низ програма који негују културу сећања на невино пострадаје жртве Новосадске рације.

-За све ове године много се постигло и на пољу музејске и архивске педагогије, а све то ће бити драгоцено искуство које ће омогућити да се направи један од најбољих меморијалних центара на овим просторима – истакао је Ђурђев.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић истакао је значај удруживања институција, државе, удружења грађана и појединаца на једном оваквом пројекту. Он је на трибини представио архивску грађу из Фонда Ф-183 у ком је Адвокадтска комора Војводине сачувала изузетно вредну грађу, а који је 2019. преузео Архив Војводине како би целокупну документацију дигитализовао и сачувао од заборава и зуба времена.

Мишко Станишић похвалио је континуитет који негују градски архиви и институције културе приређивањем меморијалних изложби које чувају сећање на жртве Погрома и Холокауста. Подсетивши присутне да су до сада организоване изложбе које су јавност упознале са сведочанствима о страдању свештеника, лекара, адвоката и жена као најрањивије категорије, Станишић је истакао важност педагошког аспекта оваквих изложби.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања