Одржана трибина о глобализму и националној држави

06/10/2016

На „Трибини младих“ у четвртак 6. октобра новинар и публициста Милорад Вукашиновић одржао је предавање „Идеологија глобализма и национална држава“.

Аутор предавања говорио је о анализи кључних тенденција у светској економији и политици, последњих деценија која указује на појаву нових транстериторијалних чинилаца, који су непосредна последица процеса глобализације.

img_5261
Милорад Вукашиновић

– Тема је изузетно сложена, стога је и на званичној интернет презентацији КЦНС објављен текст који представља сиже овог предавања. Геополитика је дисциплина која је дуго била изван интересовања академске заједнице – рекао је Вукашиновић, додавши да ће у фокусу теме бити период 20. века као доба највећих промена.

Вукашиновић је објаснио какав је однос идеологије глобализма према националној држави и која су то обележја државе у 21. веку. Посебан акценат ставио је на питање „ресуверенизације“ светског поретка.  Са теоријског становишта, глобализација представља нови вид интернационализма који се од старог разликује у односу према држави. За разлику од традиционално схваћеног међународног поретка, у чијем средишту је држава, према новој епохалној парадигми, најсложенија светска питања (безбедносна, економска, социјална, еколошка) треба решавати на нов начин у оквиру једног „глобалног менаџмента“ који би чинили представници најмоћнијих светских корпорација.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања