Одржана трибина „О девијацији демократије“

27/03/2019

Трибина „О девијацији демократије“ одржана је у среду, 27. марта, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

На предавању је било речи о облицима кварења демократије, утицају идеологија на демократију, демократији за спољну и унутрашњу употребу и демократији као инструменту савремене колонизације.

– Фактори који утичу на злоупотребу западне либералне, парламентарне и савремене демократије могу бити вишеслојни. То су пре свега идеолошки фактори, затим политички, економски, војни, империјалистички… Из свега тога провејава потреба за запоседањем апсолутне контроле и у политичкој и у економској сфери – рекао је Слепчев.

Говорећи о идеологији као иницијатору за „кварење демократије“, Слепчев је оценио да је то најбезболнији облик злоупотребе, јер свака идеологија легитимно тежи да друштво и државу прилагоди својим начелима. Проблеми, међутим, настају када екстреми два политичка идеолошка пола, у потреби да освоје власт, погазе све демократске принципе.

  Слепчев је навео да препреке успостављању демократије по западним принципима могу да буду културолошке, верске и географске супротности. Не треба, сматра аутор трибине, испустити из вида да је савремена западна демократија чедо протестантског Запада и да је тешко очекивати да у исламском свету демократија може да заживи на начин како би то неко из Европе желео.

Када је о будућности демократије реч, Слепчев је казао да  су све гласнији кругови на самом Западу који увиђају да концепт пљачке ресурса под маском демократије најдиректније угрожава сам смисао демократије и спречава сваку могућност да она у догледно време буде пожељан облик уређења друштва.

– Демократија није данас у кризи зато што је превазиђена, него зато што се демократски принципи не поштују и зато што их сами промотери демократије најгрубље злоупотребљавају. Уколико тржишна парадигма буде и даље доминантна, без спремности на сарадњу са онима који трпе од тог пројекта наметања, сва је прилика да је будућност демократије неизвесна – закључио је Слепчев.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања