Одржана трибина „Нови сукоби на Балкануˮ

11/05/2017

Трибина „Нови сукоби на Балкануˮ одржана је у четвртак, 11. маја у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. На трибини су говорили: Бранко Радун, Жељко Ињац и др Саша Гајић.

Присутнима се најпре обратио Бранко Радун констатацијом да велике силе имају различите идеје и планове што се тиче Балкана, чиме се ствара хаотична клима. Оно што смо називали Македонијом, данас доживљава распад. Ако би дошло до сукоба у Македонији, он би се врло вероватно проширио на македонске суседе. Запад врши ново мешање карата на Балкану и долази до успешног промовисања и легализације пројекта Велика Албанија. Радун се осврнуо и на политику и интересе Турске, Немачке и Русије према самом Балкану.

Кључно питање ове трибине јесте: да ли ће се десити нови Балкански рат? Радун закључује како је евидентно да се спремају кулисе за нови сукоб. У овом моменту јачи сукоб није присутан, али није ни искључен. Албанија може прећи из фазе промоције у фазу реализације. Она је, дакле, реметилачки фактор, али не сама по себи већ хушкањем Запада. Албанија неће сама кренути у напад без „шесте флоте” иза својих леђа. Балкан јесте на ивици сукоба нижег интензитета, али тренутно не постоје предуслови за нови рат.

Жељко Ињац, уредник сајта Видовдан, покренуо је питање српске спремности на одбрану. Напомиње да српски медији преносе једноличну слику из Македоније. „У Македонији нема просрпских играча”, истакао је Ињац. Он је мишљења да ће пројекат Велике Албаније бити реализован до краја што ће резултирати дестабилизацијом целог региона. Интерес Србије је да се не поставља ни на чију страну у Македонији, јер би њено укључење на тај начин могло донети доста штете.

Др Саша Гајић сматра да је Балкан као контактна зона претворен у зону препирки. Албанија прави велике искораке и више него што је дозвољено. Србији је битно да ли је оно за шта се Македонија бори у интересу за нашу државу или није. У интересу Србије је спречавање геостратешке акције која подржава реализацију Велике Албаније, не залећући се у контакте који ће резултирати дипломатским и политичким последицама.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања