Одржана трибина „Нова велика игра: надметање Индије и Кине“

10/04/2019

У оквиру циклуса Разговори о геополитици, трибина „Нова велика игра: надметање Индије и Кине“ одржана је у среду 10. априла у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста, а гост трибине Небојша Вуковић, стручњак са Института за међународну политику и привреду из Београда.

Објашњавајући, на почетку, повод за вечерашњу тему „која нас се наизглед не тиче, а заправо је веома важна за разумевање савремене геополитике“, аутор је казао да су Индија и Кина земље БРИКС-а. У свим анализама БРИКС је описан као геоекономски савез држава које, на неки начин, представљају алтернативу евроатлантској цивилизацији и тзв. концепцији новог светског поретка.

– Реч је о великим економским силама које свој економски успон настоје да политички и геополитички валоризују, што је сасвим логично – казао је Вукашиновић и додао да важност ових двеју земаља произилази и из чињенице да су то две најмногољудније нације које заједно имају око 2,7 милијарди становника, што je готово трећинa светске популације.

Гост трибине Небојша Вуковић рекао је да данас људи Кину и Индију обично доживљавају као две блиске, партнерске, скоро савезничке земље, али ситуација није таква каквом се чини.

– Површина Кине износи више од 9,5 милиона квадратних километара (дели са САД треће и четврто место), најмногољуднија је (1,4 милијарде становника), а номинални бруто друштвени производ износи око 14 милиона америчких долара, што је око 10.000 долара по глави становника.

Индија пак има површину од 3,3 милиона квадратних километара и око 1,3 милијарде становника. Прогнозе говоре да ће крајем овог века Индија по броју становника постати најмногољуднија земља. Њен номинални бруто друштвени производ је око 2,8 милиона долара – објаснио је Вуковић.

Анализирајући војну моћ двеју земаља, Вуковић је рекао да Кина има 2,3 милиона припадника активног састава, око 6,5 хиљада тенкова, више од 1800 борбених авиона, 73 пловила и један носач авиона. С друге стране, индијске оружане снаге су слабије опремљене: око 1,3 милиона активних војника, око 3000 тенкова, 840 тактичких борбених авиона, 26 пловила…

Упркос међусобном спорном статусу појединих територија, две земље су нормализовале односе узајамно тргујући, али та трговина је још увек испод њихових могућности. Током Хладног рата Индија је углавном била блиска СССР-у, а Кина се од 1972. године приближила Америци. Данас су Руска Федерација и Кина блиски партнери, а у последње време све су блискији односи Индије и САД-а. Врше се, дакле, одређена померања и  престројавања.

– Интерес САД-а је да се Индија што више дистанцира од Кине  и Русије и да се приближи Западу. Мислим да се у Америци надају да ће се надметање између Кине и Индије заоштрити, те да ће Индија преломити и приступити блоку западних држава. Русији није у интересу сукоб Кине и Индије, јер су обе те земље велики купци руског наоружања – оценио је Вуковић.

Што се Србије тиче, нама су и Кина и Индија драгоцени партнери, с тим да је Кина много присутнија код нас са својим инвестицијама и стална је чланица Савета безбедности. Са Индијом имамо добре односе још из периода Југославије. Индија, као ни Кина, није признала независност КиМ. Србији је, дакле, у интересу да те две државе имају што боље односе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања