Održana tribina „Nacionalni identitet u virtuelnom dobu“

12/04/2019

Tribina „Nacionalni identitet u virtuelnom dobu“ održana je u petak, 12. aprila, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. O ovoj temi govorili su: Željko Injac, internet novinar, Aleksandar Arsenin, stručni saradnik CEPIS-a pri SPC-u, i Milovan Balaban, istoričar.

    Jezici i pisma na neki način su zapostavljeni i gube utakmicu sa pismima na kojima internet najčešće funkcioniše, a to je latinica. Na internetu, kao globalnoj zajednici, formiraju se posebna kultura i nekakve nove, specifične pojave koje do sada nisu u realnom svetu postojale.

– U Srbiji paralelno koristimo ćirilicu i latinicu, dok je ćirilica prilično zapostavljena, ne samo na internetu nego i inače. U Srbiji se koriste dva domena – latinični RS i ćirilični SRB. Ovaj ćirilični domen ima oko 3,5 hiljada registrovanih sajtova, a latiničnih neuporedivo više, preko sto hiljada – rekao je Injac na početku tribine.

Injac je dodao da se može razumeti da se za latinicu opredeljuju oni koji posluju i žele da budu uticajni u celom regionu, ali imamo istovremeno situaciju da sajt Bi-Bi-Si, koji je nedavno počeo da radi u Srbiji, koristi i ćirilicu i latinicu.

– Stranci više poštuju naše pismo nego mi sami, uz izgovor da im je komplikovano stalno prebacivanje iz ćirilice na latinicu, čak i na onu „ošišanu“ latinicu bez kvačica. To je, pre svega, naš nemar prema svom identitetu i nema veze sa tvrdnjom da internet tehnologije ne podržavaju ćirilicu. Rusi, recimo, koriste u najvećoj meri ćirilicu – naglasio je Injac.

Aleksandar Arsenin, stručni saradnik CEPIS-a pri SPC-u, rekao je da je jedna studija pokazala da je čak 21 evropski jezik, među njima i srpski, u opasnosti od gubitka svog identiteta zahvaljujući internetu. Istraživanje je sprovela Meta-net mreža koju čini 60 istraživačkih centara iz 34 zemlje, i posvećena je izgradnji tehnološke osnove za višejezično evropsko informaciono društvo.

Izbegavanje korišćenja ćirilice na internetu, smatra Arsenin, lična je odluka i naša izrazita lenjost i nebriga za naš identitet, koji treba da nas predstavlja ne samo pred nama samima nego i pred celim svetom.

– Bitno je znati da, kada počnemo da na internetu upotrebljavamo ćirilicu, nas u svetu prepoznaju kao karakterne ljude i naciju koja pokušava da svojim identitetom pleni, makar govorila o poslovnim sastancima ili trgovini – naglasio je Arsenin.

Istoričar Milovan Balaban zaključio je tribinu rečima da odustajanjem od ćirilice, koja je vekovima deo našeg duhovnog, kulturnog i civilizacijskog narativa, odustajemo od naših temelja i gubimo identitet i snagu. Šaljemo poruku da nas je stid našeg porekla, istorije, predaka i naših roditelja.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja