Одржана трибина „Мистерија односа Срба и других народа на Балкану“

27/10/2016

На „Трибини младих“ у четвртак 27. октобра, историчар Срђан Граовац одржао је предавање под називом „Мистерија односа Срба и других народа на Балкану“.

Циљ предавања био је да се јавности представе односи између народа који насељавају Балканско полуострво које према геополитичком положају неоспорно представља раскрсницу светова, мост између Истока и Запада, место сусрета, сарадње и сукоба различитих цивилизација, који се често трансформише у један геополитички чвор.

img_9740
Срђан Граовац, историчар

-Пре свега желим да се захвалим Културном центру Новог Сада и његовом руководству што нам је омогућено да говоримо о међуетничким односима на Балкану, о свему што се дешавало кроз историју и што се данас дешава и на тај начин обележава наше животе – рекао је Граовац, додавши да је ова тема увек актуелна и занимљива.

Граовац је описао  Балкан у културолошком погледу као пространство које представља место преплитања бројних културних и цивилизацијских наслеђа, утицаја великих светских религија, попут православља, католичанства или ислама, а у етнографском смислу, то је простор наглашене вишенационалне шароликости и полигон преламања интересних акција свих „великих сила“, како у прошлости, тако и у данашњици.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NU3wPVpzdRc[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања