Održana tribina „Medijska (ne) kultura i mentalno zdravlje nacije“

22/12/2016

Tribina „Medijska (ne) kultura i mentalno zdravlje nacije“ održana je na „Tribini mladih“, a o ovoj značajnoj temi govorili su: sociolog Tijana Ćirović, novinarka Eržika Pap Reljin, novinarka i urednica RTV Nina Martinović i novinar i urednik RTV Goran Vukčević.

Večerašnja tribina, baveći se medijskom kulturom, sa svim svojim kako pozitivnim tako i negativnim stranama, bila je predmet objektivnog, stručnog i profesionalnog analiziranja u cilju svojevrsnog otrežnjavanja javnosti, uljuljkane u svakodnevici medijskog spektakla i senzacija, a pri čemu nam izmiču dalekosežne i teško ispravljive konsekvence.

Posebnu pažnju učesnici su posvetili fenomenu rijaliti programa, ocenivši da bi se trebalo boriti protiv istih, ali počev od sebe, svoje porodice i socijalnog okruženja. Sociolog Tijana Ćirović je posebno istakla da sociologija nije nauka koja daje recepte i gotova rešenja, te da je potrebno sistematski pristupiti ovim složenim pitanjima.

Dominantan oblik današnje kulture jeste  medijska kultura, pa je njeno proučavanje od  suštinske važnosti za razumevanje savremenih društvenih tokova i procesa. Opšte je poznato da je današnje društvo GLOBALNO SELO, svakako zahvaljujući medijima, ali što je još značajnije, postao je svet HIPERREALNOSTI, SIMULAKRUMA I SIMULACIJA, kako je to Žan Bodrijar lepo objasnio. Postavlja se pitanje : Da li mediji kreiraju novu stvarnost ili odražavaju stvarnost koju živimo?

Učesnici su se, takođe, usprotivili cenzuri u bilo kom obliku što naravno ne znači da se ne treba boriti protiv kontaminacije javnog prostora bezprizornim sadržajima. Izlaganja učesnika izazvala su burnu i konstruktivnu debatu publike u kojoj je bilo mnogo mladog sveta.

U eri sveopšte globalizacije, kada mediji preuzimaju (ili su već preuzeli) ulogu primarnog socijalizatora-vaspitača, koji nam sugeriše,  slobodno možemo reći, nameće standarde, vrednosti i norme, očekivane i poželjne oblike  ponašanja, a koji su u krajnjoj instanci upitni.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja