Одржана трибина „Медијска (не) култура и ментално здравље нације“

22/12/2016

Трибина „Медијска (не) култура и ментално здравље нације“ одржана је на „Трибини младих“, а о овој значајној теми говорили су: социолог Тијана Ћировић, новинарка Ержика Пап Рељин, новинарка и уредница РТВ Нина Мартиновић и новинар и уредник РТВ Горан Вукчевић.

Вечерашња трибина, бавећи се медијском културом, са свим својим како позитивним тако и негативним странама, била је предмет објективног, стручног и професионалног анализирања у циљу својеврсног отрежњавања јавности, уљуљкане у свакодневици медијског спектакла и сензација, а при чему нам измичу далекосежне и тешко исправљиве консеквенце.

Посебну пажњу учесници су посветили феномену ријалити програма, оценивши да би се требало борити против истих, али почев од себе, своје породице и социјалног окружења. Социолог Тијана Ћировић је посебно истакла да социологија није наука која даје рецепте и готова решења, те да је потребно систематски приступити овим сложеним питањима.

Доминантан облик данашње културе јесте  медијска култура, па је њено проучавање од  суштинске важности за разумевање савремених друштвених токова и процеса. Опште је познато да је данашње друштво ГЛОБАЛНО СЕЛО, свакако захваљујући медијима, али што је још значајније, постао је свет ХИПЕРРЕАЛНОСТИ, СИМУЛАКРУМА И СИМУЛАЦИЈА, како је то Жан Бодријар лепо објаснио. Поставља се питање : Да ли медији креирају нову стварност или одражавају стварност коју живимо?

Учесници су се, такође, успротивили цензури у било ком облику што наравно не значи да се не треба борити против контаминације јавног простора безпризорним садржајима. Излагања учесника изазвала су бурну и конструктивну дебату публике у којој је било много младог света.

У ери свеопште глобализације, када медији преузимају (или су већ преузели) улогу примарног социјализатора-васпитача, који нам сугерише,  слободно можемо рећи, намеће стандарде, вредности и норме, очекиване и пожељне облике  понашања, a који су у крајњој инстанци упитни.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања