Одржана трибина „Либерални концепт и индијска култура“

30/05/2019

Предавање „Либерални концепт и индијска култура“ одржано је у четвртак 30. маја у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Лазар Слепчев, политички аналитичар и филозоф.

Слепчев је предавање започео подсећањем да је либерализам настао на трагу распада средњовековља, колико као продукт опирању моћи католичке цркве кроз реформативне процесе унутар саме цркве, толико и урушавања старог поретка, те је после енглеске, америчке и француске револуције заживео као идеологија.

– Либерализам је, несумњиво, продукт протестантске мустре хришћанства и то не толико германске колико англосаксонске. Англосаксонски човек је успео да изнедри појам човека као индивидуе свесне својих права и обавеза у друштву – рекао је Слепчев.

У наставку, Слепчев је рекао да Индију политичка теорија означава као најмногољуднију демократију у свету, јер је устројена на принципима и рецидивима енглеских колонијалних принципа и функционише као парламентарна демократија са дводомим парламентом. Индија има богату историју и дуго трајање култура који почињу око две и по хиљаде година пре Христа.

На развој индијске културе велики утицај оставио је ислам, који је током средњег века агресивно продирао на Исток, освајао територије и наметао свој културолошки и религијски образац. После исламског утицаја долазе колонијални утицаји европских земаља, првенствено Португалије, Шпаније, Холандије, делом и Француске, а онда изнад свега Велике Британије, која је продрла на тло Индије и наметнула себе као тутора тог поднебља да би 1858. уследила директна управа британске круне над Индијом.

То све трајало је до пред крај Првог светског рата, а у међувремену јавили су се покрети отпора колонизацији које је предводио Махатма Ганди. Затим је 1947. била створена модерна, самостална индијска република чији је први премијер био Џавахарлал Нехру.

     – Индија у последњих деценију и по, уз Кину, показује највеће проценте привредног раста уз врло вешто комбиновање вредности које су Европу красиле све донедавно. С друге стране, имамо Европу и Запад, који су на неки начин иживели период класичног либерализма и са својим постлибералним концептом су добрано загазили у период историјске декаденције – закључио је Слепчев.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања