Одржана трибина „Ламбросова национална идејаˮ

26/06/2017

Одржана трибина „Ламбросова национална идејаˮ

Веома посећена трибина „Ламбросова национална идејаˮ аутора и предавача Александра Ламброса, историчара уметности и блогера из Француске, одржана је у уторак 27. јуна у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Поред Ламброса, на трибини је учествовао и Жељко Ињац, уредник популарног сајта Видовдан.

На почетку предавања, Ињац је подсетио на празник Видовдан, рекавши да је у прошлости видовданска идеја у политичке сврхе често била окарактерисана као „ретроˮ , те су се поједини наши државници одрицали те идеје зарад неких туђинских идеја, које немају никакве везе са нама као народом.
За видовданску идеју, сматра Ињац, кључни су правда и слобода које су довеле до тога да се ослободимо турског ропства. У тој модерној српској држави, у 19. веку, свако ко је дошао у Србију третиран је као слободан човек, што није било карактеристично за остале европске државе. Оне су тада биле колонијалистичке, а у исто време у Америци постојало је робовласништво.
– Срби су у тој својој видовданској идеји били много испред тадашњег схватања слобода. Данас, у 21. веку, та прича је потпуно изокренута толико да се Срби проглашавају безмало „пећинским људимаˮ , без осећаја за правду и слободу – рекао је Ињац и препустио реч Ламбросу.
Гост из Француске објаснио је да је после распада СФРЈ, у којој је растао као Југословен, прошао кроз период националног освешћивања.
-Било ми је нелагодно када су ме почели етикетирати као српског националисту, а онда сам се запитао: „Зашто ми је нелагодно, ако нећу ја да волим своју земљу ко ће да је воли?ˮ Сада више уопште немам задршку да браним српску позицију и српске националне интересе – рекао је Ламброс уз оцену да корен свих српских проблема лежи у очигледном недостатку националне политичке и интелектуалне елите.

Kао предуслов за стварање једне аутошовинистичке елите, која спроводи стране интересе у Србији, било је потребно разградити националну свест код Срба. Ако то не почне да се мења, сматра Ламброс, никада из те дубиозе свести нећемо изаћи.
– Данас се рат више не води првенствено конвенционалним оружјем, него кроз културу и медије и то кроз популарну културу, кроз рекламе и поруке које у главама људи формирају стереотипе– нагласио је аутор трибине.
Указао је, потом, на податак да је у последњих тридесетак година Холивуд снимио око 40 филмова и серија у којима су Срби „лоши момциˮ , а сценарији су невероватни – у једном таквом остварењу Срби постављају атомску бомбу у Уједињене нације, а у другом обарају авион америчког председника.
– Мислим да је то све плански урађено, јер поп култура има ту невероватну моћ да сублимира и пласира поруке. У нашем случају, испуњена су три предуслова: белци смо и Европљани, па те филмаџије нико не може да оптужи за расизам. Други предуслов је да немамо моћ да се одбранимо од такве пропаганде, не можемо да их забранимо, а трећа ствар је да нико са Запада неће стати у нашу одбрану, јер нас доживљавају као „балканске Русеˮ.
Кроз паралелу о миту Јованке Орлеанке који се негује у Француској, Ламброс је поручио да ни Срби не треба да дозволе негирање митова из своје историје, првенствено косовског мита.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања