Održana tribina „Kurdistan, zemlja koja (ne) postoji“

21/12/2016

Tribina „Kurdistan, zemlja koja (ne) postoji“ održana je u sredu 21. decembra na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Govorili su istoričar Nemanja Starović i politikolog dr Aleksandar Saša Gajić.

Predavači su pokušali da odgovore na neka od ključnih pitanja u vezi sa kurdskim narodom, a to su: ko su Kurdi, da li su najmnogoljudniji narod koji nema svoju državu, mogu li Kurdi biti dobitnici u Sirijskom ratu…

Dr Aleksandar Saša Gajić i Nemanja Starović

– Kurdi su narod o kom javnost ne zna mnogo,  a već neko vreme nalaze se u centru političkih zbivanja – rekao je Nemanja Starović.

Dr Aleksandar Saša Gajić govorio je o istorijskom i geopolitičkom položaju Kurda, odnosno o prilikama na Bliskom istoku. Dr Gajić govorio je o naseljavanju Kurda na ove prostore, njihovom kretanju, religiji i aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi ova mnogobrojna etnička grupa.

– Bliski istok je područje rađanja i nastanka civilizacija i religija. U središtu žive Kurdi, pripadnici indoevropske grupe naroda koji su muslimani i dele se na sunite i šiite – objasnio je politikolog.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja