Одржана трибина „Курдистан, земља која (не) постоји“

21/12/2016

Трибина „Курдистан, земља која (не) постоји“ одржана je у среду 21. децембра на „Трибини младих“ Културног центра Новог Сада. Говорили су историчар Немања Старовић и политиколог др Александар Саша Гајић.

Предавачи су покушали да одговоре на нека од кључних питања у вези са курдским народом, а то су: ко су Курди, да ли су најмногољуднији народ који нема своју државу, могу ли Курди бити добитници у Сиријском рату…

Др Александар Саша Гајић и Немања Старовић

– Курди су народ о ком јавност не зна много,  а већ неко време налазе се у центру политичких збивања – рекао је Немања Старовић.

Др Александар Саша Гајић говорио је о историјском и геополитичком положају Курда, односно о приликама на Блиском истоку. Др Гајић говорио је о насељавању Курда на ове просторе, њиховом кретању, религији и актуелној ситуацији у којој се налази ова многобројна етничка група.

– Блиски исток је подручје рађања и настанка цивилизација и религија. У средишту живе Курди, припадници индоевропске групе народа који су муслимани и деле се на суните и шиите – објаснио је политиколог.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања