Одржана трибина „Кораци за превазилажење проблема у партнерству и родитељству“

10/05/2019

У сарадњи Културног центра Новог Сада и педагошко- психолошког саветовалишта „Игрологија“, у петак 10. маја у клубу „Трибина младих“ КЦНС-а, одржана је трибина „Кораци за превазилажење проблема у партнерству и родитељству“.

На трибини су говориле: мр Мирослава Вучетић Ћирић, психолог-психотерапеут и тренер асертивне комуникације, Јелена Вишекруна, мастер педагог, дечји интегративни психотерапеут и тренер емоционалне писмености и асертивне комуникације, Душанка Илић, дипломирани педагог и интегративни дечји психотерапеут, и Вишња И. Дивилд Жежељ, дипломирани педагог, дечји интегративни психотерапеут и тренер емоционалне писмености и асертивне комуникације.

Педагог и интегративни дечји психотерапеут Душанка Илић казала је да превазилажењем проблема у партнерству и родитељству постајемо бољи и богатији. Говорећи о партнерским односима, психолог-психотерапеут Мирослава Вучетић Ћирић рекла је да њих партнери често замишљају на један начин, а они се одвијају сасвим другачије. Она је истакла да се партнери данас суочавају са проблемима другачијим од оних које су имале старије генерације, јер се током векова концепт партнерских односа мењао прелазећи пут од традиционалног, када су врло јасно биле подељене улоге мушкарца и жене, па до савременог типа односа.

– Данас су улоге жене и мушкарца у партнерским односима често испреплетане и управо то је изазов – рекла је Вучетић Ћирић и нагласила да партнерски однос не подразумева само љубав која, такође, пролази кроз различите фазе, од упознавања, преко заљубљености, љубоморе, до љубави и партнерског односа када пар почиње да живи заједно у ванбрачној или брачној заједници.

О ситуацији која настаје када породица расте са доласком деце, говорила је дечји психотерапеут Вишња И. Дивилд Жежељ. Када дођу деца, комуникација се усложњава, јер више није реч о само о емотивном него и о родитељском пару, и зато се мора ускладити родитељски однос, а не проблеме „гурати под тепих“, јер ће они ескалирати када деца одрасту.

– Потребно је да будемо опрезни и спремни да поделимо са партнером оно што осећамо, јер су у првим годинама дететовог живота мајке веома осетљиве и тад мушкарци треба да имају мало више разумевања како би се партнерски однос касније вратио у нормалу – рекла је Вишња И. Дивилд Жежељ.

 Она је нагласила да се ситуација усложњава када се породица прошири са више деце и да је потребно водити рачуна о томе како се родитељи односе према сваком од њих понаособ.

 Јелена Вишекруна, мастер педагог и дечји интегративни психотерапеут, рекла је да сви родитељи праве грешке, јер не могу да предвиде све ситуације у којима ће се наћи, као ни своје и дететове реакције у тим ситуацијама. У данашње време, додала је, постоји много књига о томе како се деца подижу и припремају за обавезе. У мору тих упутстава родитељи су често збуњени.

Трибина је закључена поруком да бисмо сви требали да овладамо нашим унутрашњим светом, да будемо емоционално стабилни како бисмо имали добре партнерске и породичне односе.

На крају, публика је имала прилику да анонимно постави врло конкретна питања о потешкоћама са којима се суочава и да добије конкретне одговоре у вези са својим проблемима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања