Одржана трибина „Конфучијанизам као основа Иницијативе Појас и пут

06/12/2019

Tрибина „Конфучијанизам као основа Иницијативе Појас и пут“ одржана је у петак, 6. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач била је Мирела Лончар, докторанткиња на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Ауторка је на почетку скренула пажњу на значај религије за политику, илуструјући то крилатицом Института за политикологију религије из Дуизбурга: „Ко не разуме религију, не може разумети ни политику.“

По многим ауторима Кина није држава него цивилизација која се претвара да је држава. У 20. веку Кина је прошла кроз три значајне револуције: прва је била 1911. године када је дошло до слома традиционалног династичког система, а друга је 1949. била комунистичка револуција када је Мао Цедунг учинио Кину независном.

Трећа револуција биле су заправо реформе 1977. године које је спровео Денг Сјаопинг. Значај тих реформи показују извештаји светске банке: 1980. године Кина је бележила два процента бруто друштвеног производа, док 2010. године њен бруто производ износи 13,5 процената. Од земље која тражи помоћ, Кина је 2013. године постала земља која помоћ пружа.

Према извештају Светске банке за 2019. годину, ова држава са 1,4 милијарде становника представља другу економију света и у протеклих осам година доприноси глобалном развоју са чак 30 процената.

Основно питање које се данас поставља о НР Кини гласи: како усмерити ову значајну глобалну силу на најбољи могући начин? Један од одговора на то питање налазимо у једном од најзначајнијих економских и културних пројеката данашњице који спроводи НР Кина – Иницијатива Појас и пут. Она представља „Нови Пут свиле“ који има за циљ економску и културну повезаност и сарадњу Азије, Европе и Африке како би се створила заједница заједничке судбине и будућности.

Основу и темељ за реализацију овог значајног глобалног пројекта налазимо у конфучијанизму – систему мишљења заснованом на учењу Конфучија (551 – 479. п.н.е). Конфучијанизам је пре социјално учење него религија. Међутим, начин примене тог учења добио је карактеристике религије. У овом учењу небо представља централну категорију, а главна вредност је човечност.

Иницијативом Појас и пут, која представља оживљавање цивилизације, Кина настоји да оствари „кинески сан“ како би цео свет био на добитку. Ову иницијативу (економски пут свиле) у Казахстану први пут је у септембру 2013. најавио председник Си Ђипинг, а месец дана касније у Индонезији најавио је и поморски пут свиле за 21. век.

-Кина налази да је Србија њен кључни партнер, не само на Балкану, него и у Европи. У периоду од 2005. до 2019. године Кина је инвестирала преко 10 милијарди долара што показује да Србија представља једног од најзначајнијих партнера Кине, а то партнерство подразумева и научно-културну сарадњу – закључила је ауторка трибине.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања