Одржана трибина „Колубарска битка“ аутора Срђана Граовца

27/01/2017

КОЛУБАРСКА БИТКА

Tрибина „Колубарска битка“ одржана је у петак 27. јануара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач мср Срђан Граовац, историчар, подсетио је на једну од најзначајнијих битака у Првом светском рату између војске Краљевине Србије и Аустроугарске. Битка је вођена у новембру и децембру 1914. године.

Мср Граовац на почетку предавања је подсетио да је у то време Аустроугарска држава бројала 55 милиона житеља, а Србија тек нешто више од 4,5 милиона.

– Аустроугарска је у економском и техничко – технолошком смислу била тада међу пет или шест најразвијенијих земаља у свету, а Србија је била далеко иза ње. Капацитет за мобилизацију угарске војске био је преко пет милиона војника,а српска војска од почетка Првог светског рата имала је 420 хиљада војника. На основу тога, Аустроугарска команда је очекивала брз слом отпора српске војске која је имала изузетно висок степен мобилизације, јер је око 10 одсто становништва било под оружјем – навео је Граовац.

Борбени морал српских војника, међутим, подигла је претходна блистава победа против Аустроугарске под командом Оскара Поћорека у Церској бици августа 1914. године. Неочекивана победа српске армије која је натерала Поћорека и његове војнике у бег, испунила је поносом Србију. Из савезничких земаља стизале су честитке и дивљење. Истовремено, савезници су захтевали да српска војска крене у контраофанзиву. Тако је и било.

Колубарска битка почела је 16.новембра. Поражени аустроугарски генерал Поћорек,поражен на Церу, командовао је аустроугарском војском и у овој бици. На челу Прве армије био је генерал Живојин Мишић.

После двомесечне борбе, битка је окончана победом српске војске. Колубарска битка ушла је у историју ратовања као јединствен пример да се војска, којој је предвиђан потпуни слом, за кратко време реорганизује, пређе у контраофанзиву и нанесе непријатељу одлучујући пораз.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања