Одржана трибина „Како започети и унапредити пословање на интернету“

26/03/2019

Трибина „Како започети и унапредити пословање на интернету“ одржана је у уторак, 26. марта, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О овој теми говорили су Жељко Ињац, интернет-новинар, и Предраг Филиповић, медијски инжењер.

Пословање на интернету узима све више маха као један од најуноснијих видова размене производа и услуга, посебно на овим просторима где је просечан приход грађана уопштено гледано низак. Адекватна зарада која се може остварити путем разних платформи на интернету врло лако може постати уносан посао, а у неком моменту чак и веома развијен бизнис.

Наводећи свој пример, медијски инжењер Предраг Филиповић рекао је да је у последњих годину и по дана највећу зараду остварио на интернету, а почео је да ради пре око осам година.

– У данашње време интернет је веома отворен и постоји пуно разних платформи са којима се може развити посао. Око 60 одсто предузетника у Србији послује путем интернета. То су махом програмери, дизајнери, веб дизајнери… Дакле, предузетништво на нашем простору је легалан начин да се приходује, да се добро заради и да, притом, плаћамо и свој порез – рекао је Филиповић и открио да лично највише послова склапа путем Инстаграма и Твитера.

 У наставку, Филиповић је нагласио да се мора створити неки бренд да бисмо било који посао започели путем интернета, нека референца по којој ће нас људи препознавати, тражити и препоручивати.

– Када започињете посао на интернету, схватате да  започињете нешто много теже од осмочасовног радног времена уколико се запослите у некој фирми. То је зато што када путем интернета тражимо посао, морамо томе да посветимо седам до осам сати сваког дана бирајући коме ћемо и какве понуде послати – објаснио је Филиповић.

Интернет-новинар Жељко Ињац сматра да није проблем у томе да ли постоје послови на интернету који могу да допринесу буџету и да трајно запосле човека. Проблем је у нашој неодлучности да се усредсредимо и да тај посао доживимо као реалан посао, а то је и проблем нашег менталитета и недостатак храбрости.

– Ово је век интернета и људи ће све више послова обављати путем њега. Интернет је преузео примат у информисању у односу на класичне медије, али и у односу на класичан начин пословања – рекао је Ињац.

Трибина је приведена крају закључком да почети сам своје интернет-пословање значи узети живот у своје руке.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања