Одржана трибина „Ка новој геополитици“

24/12/2018

У оквиру циклуса Разговори о геополитици, трибина „Ка новој геополитици“ одржана је у понедељак 24. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

Осврнувши се на ову годину, аутор је подсетио да је, осим 12 трибина на тему геополитике, објављено исто толико текстова у оквиру часописа Агора, те 11 есеја и огледа који су на неки начин проистекли из ових трибина.

Међу есејима који су привукли највећу пажњу јесте и онај који носи наслов „Сакрална геополитика“. За текст у којем објашњава глобални успон Русије и Кине, Вукашиновић је добио похвалу од највећег руског геополитичара Александра Гељевича Дугина, чиме мали број људи у Србији може да се подичи.

Аутор је указао и на текст о убиству италијанског политичара Алда Мора под насловом „Случај – Морова италијанска драма дугачка 40 година“, јер се баш овог 9. маја навршило 40 година од тог трагичног догађаја. У том тексту, користећи се иностраним изворима, Вукашиновић је указао на то да тај догађај није само преокренуо друштвену и политичку позорницу тога доба него и читавог европског континента.

Морова идеја је, наиме, била да постигне неку врсту историјског споразума са комунистима који су тада имали више од 30 процената гласова, како би дошло до савеза демохришћана и комуниста на новој, антиглобалистичкој платформи. Нажалост, каснији извештаји италијанске парламентарне комисије и сведока говоре да су га убили моћни центри који нису допустили геополитичку еманципацију Европе.

Вукашиновић је аутор и ин меморијам есеја „Свет без етике“, посвећеног научници, професорки међународног јавног права и интелектуалки др Смиљи Аврамов, која је преминула у својој 101. години.

– Имала се рашта и родити. Своја дела посветила је свом народу, а њена најбоља дела настала су у последњих 20 година њеног живота. Од ње смо научили много тога, а пре свега да је почетком 80-их година наступио нови светски политички талас који је био тангентално везан за процес разарања Југославије – рекао је Вукашиновић.

Говорећи о изазовима са којима се свет данас суочава, аутор трибине казао је да смо ми на Балкану много важнији него што мислимо – овде се сломио сваки нови поредак, па и онај који је настајао 90-их година, али, наравно, увек остају оне наше унутрашње одговорности и запитаности као велика препрека наших националних и државних интереса.

– Због тога мислим да је за нас врло важно да убудуће  покушамо да разумемо, колико год је то могуће, поруке, првенствено оне добронамерне, које нам стижу са разних адреса и да се стратешки и привредно вежемо за оне партнере од којих можемо да очекујемо и политичку подршку – поручио је на крају своје последње овогодишње трибине Милорад Вукашиновић.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања