ОДРЖАНА ТРИБИНА „КА МУЛТИПОЛАРИЗМУ”

05/06/2017

У оквиру циклуса Разговори о геополитици, трибина „Ка мултиполаризму” одржана je у понедељак, 5. јуна у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

Говорећи на почетку о кључним обележјима актуелних процеса у међународној политици и економији, аутор је подсетио да је кинески председник Си Ђинпинг недавно дао две врло важне изјаве, једну у Давосу на Светском економском форуму, а другу на Економском форуму у Пекингу.

– Оба пута кинески председник говорио је о потреби успостављања новог међународног поретка, потенцирајући то са много самопоуздања и чини ми се не само у име Кине, него и у име оног дела међународне заједнице који не пристаје на тзв. западноцентричну слику света која је доминирала не само у међународној политици, него и у светској економији – казао је Вукашиновић.

У наставку трибине, аутор је подсетио на два врло важна догађаја у прошлој години – излазак Велике Британије из Европске уније и победа Доналда Трампа на америчким изборима. После та два догађаја, сматра Вукашиновић, сасвим је умесно говорити о краху западноцентричне визије света.

– Зашто нам је потребан нови међународни поредак о којем говори кинески председник? Првенствено зато што је свет почивао на једном уверењу да се односи у друштву могу регулисати законом о тржишту, а показало се, међутим, да је слика о савременом друштву много сложенија и да тај строго економистички приступ решавању друштвених питања и проблема апсолутно није довољан. Докази за то су БРЕГЗИТ и победа Трампа – нагласио је Вукашиновић.

Вукашиновић је у даљем току трибине говорио о јачању оних актера на светској и политичкој сцени који захтевају праведнију расподелу добити у процесима глобализације. То, како је нагласио, није само Кина, него и оснажена Русија. То је и демографски и економски све самопоузданија Индија, као и исламски свет и занимљива Латинска Америка. Ту негде, сматра аутор трибине, треба тражити и место и улогу САД и Европске уније.

 – Што се тиче Русије, она је за нас, наравно, вечна тема, али на њу треба гледати реалистично, пре свега кроз призму процеса који су се дешавали 90-их година 20.века. Потребан је реалистичан однос према ери председника Путина која јесте донела унутрашњу стабилизацију и представља једну врсту бране растућим сепаратизмима у Руској федерацији – подсетио је Вукашиновић.

Потом је указао на највећи, али проблем савремене Русије – огроман степен социјалних раслојавања који је према неким показатељима, заснован је на једначини 1:72. Дакле, један одсто Руса има богатство колико укупно има 72 процента њихових сународника. Председник Путин, рекао је даље Вукашиновић, покушава да буде катализатор тих процеса али многи његови спољнополитички потези су последица компромиса са огромним центрима моћи у Русији.

Вукашиновић је додао да је у причи о мултиполаризму изузетно занимљив положај исламског света, подсетивши да је у Културном центру Новог Сада одржано неколико сјајних трибина на ту тему, а затим изнео и мишљење да је исламско питање можда и најважније геополитичко питање савременог света.

Најзначајнија за Србију, сматра Вукашиновић, јесте улога Европске уније у том свету неминовне мултиполарности. По његовом мишљењу, на Балкану ће се десити једна врста консензуса између великих сила, а првенствено је реч о Америци, Русији и Кини. При томе, закључио је на крају је Вукашиновић, улога ЕУ која ће бити заузета својим проблемима, слабиће на балканском простору.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања