Одржана трибина „Јемен, подељена нација“ историчара Немање Старовића

24/02/2017

На предлог публике, историчар Немања Старовић одржао је предавање на тему „Јемен, подељена нација“ у Клубу „Трибина младих“.

Старовић је излагање започео чињеницом да је Јемен једна од арапских држава са најинтересантнијом историјом, због тога што се одређене околности нису догодиле нигде у арапском свету, већ само у Јемену.

Кроз занимљиве историјске чињенице, мапе и фотографије, Старовић је приказао Јемен, али и цео „животни“ ток државе, која се тренутно налази у грађанском рату.

 – Јемен је друга по величини држава на Арабијском полуострву. Када говоримо о најстаријој историји подручја тог полуострва, које данас зовемо Јеменом, битно је рећи да се у раноанитчком периоду на том простору формира Сабејско краљевство, које се спомиње у Библији и Курану – рекао је Старовић.

Предавач се посебно осврнуо на 1948. годину, када је у рату за независност проглашена нова држава Израел, која је аутоматски ступила у рат са свим својим арапским суседима. Како је објаснио, након рата,  јеврејска популација у арапским државама се нашла у незавидном положају и тешкој позицији, јер су били шиканирани и малтретирани,  а тадашња политика Изреала, уз подршку савезника, је била да што већи број Јевреја спаси и насели у Изреалу.

 

 

– Крајем 1949. и почетком 1950. године, покренута је операција пребацивања Јеменских Јевреја у Израел и за свега неколико месеци, комплетна популација је авионима пребачена у Израел. Оно што је било специфично јесте да се радило о људима који су живели пустињским стилом живота и који никада нису видели авион. Израелски оперативци, да би их убедили да се укрцају у авион, су користили речи из Светог писма-како ће народи у свету земљу долетети на крилима орлова – објаснио је Старовић додавши да јеменских Јевреја више нема у самом Јемену, док потомци ове популације данас чине веома значајну заједницу унутар Израела.

Публика је могла да чује и како је дошло до поделе на северни и јужни део Јемена, постојбине Арапског народа, али и како је дошло до севернојеменског грађанског рата 60-тих година прошлог века,  и која је била улога страних сила у њему. За крај, Старовић се осврнуо на данашња дешавања у Јемену нагласивши да се Јеменски грађански рат мора посматрати као једно од жаришних тачака сукоба Ирана и Саудијске Арабије – Тренутно се у ратним операцијама у Јемену налази неколико стотина Саудијских авиона и око 150 хиљада војника. Ово је рат из којег ће се веома тешко изаћи с обзиром на то да је Саудијска Арибија очекивала да се све то може завршити много брже и једноставније – закључио је Старовић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања