ОДРЖАНА ТРИБИНА „ИЗОКРЕНУТИ СВЕТ – ТАЈНА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА”

20/07/2017

ОДРЖАНА ТРИБИНА „ИЗОКРЕНУТИ СВЕТ – ТАЈНА ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА”

У оквиру циклуса „Разговори о геополитици” ,трибина „Изокренути свет – тајна Другог светског рата”, одржана je у четвртак 20. јула у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Aутор и предавач био је Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

Аутор ове изузетно занимљиве трибине је на самом почетку изнео алтернативну верзију догађаја руског геополитичара Дугина, у оквиру студије „Конспирологијаˮ који су претходили 22. јуну 1941. године. Тиме је дао одговор на два врло важна питања: да ли је напад нацистичке Немачке на Совјетски Савез јуна 1941. године био искључиво мотивисан геополитичким разлозима, или је реч о догађају за који, са ове временске раздаљине, можемо рећи да је имао и дубоко конспиролошко значење?
Вукашиновић се такође запитао: под утицајем којих закулисних сила је злогласни вођа Трећег рајха Адолф Хитлер донео једну такву хазардну одлуку, која је изазвала огромне људске жртве и незапамћена материјална разарања?
– Према Дугиновој теорији, унутар Трећег рајха постојалe су две међусобно супростављене геополитичке и езотеријске структуре које су се бориле за превласт. Једна структура била је везана за атлантске центре утицаја (међународно банкарско братство), док је друга структура моћи унутар Рајха сматрала да је „мирна слика Европеˮ могућа једино уколико се успостави савез са Совјетским Савезом. Пакт Молотов – Рибентроп из 1939. године, представљао је тријумф такве геополитичке оријентације, коју су, по Дугину, вештим маневрима „агенти атлантизмаˮ срушили у јуну 1941. године – истакао је Вукашиновић.
Да није реч о научној фантастици, сведочи и најновија спектакуларна књига генерала Леонида Григоријевича Ивашова „Изокренути свет. Тајне прошлости – загонетка будућностиˮ (објављена у Русији 2016. године, али још није преведена код нас), која, не само да потврђује Дугиново конспиролошко виђење предисторије Другог светског рата, него иде и корак даље.
Вукашиновић је изнео и лично виђење о појави Хитлера на историјској сцени тридесетих година прошлог века.Та појава везује се за два веома битна догађајау свету.

– Први догађај је повезан са ситуацијом у Совјетском савезу када се тридесетих година 20. века неочекивано за оне, који су финансирали руску револуцију, а то је међународно банкарско братство које је финансирало Хитлера што и није никаква тајна, десила консолидација власти. Стаљин се учврстио на власти и СССР је почео да делује као веома озбиљна геополитичка сила – објаснио је аутор трибине.
Други догађај, по његовом виђењу, везује се за економску депресију у САД-у, која је била окидач за промену историјске и друштвене парадигме Америке и и утицала је на улазак ове велике силе у Други светски рат десетак година касније.
У даљем излагању, Вукашиновић је објаснио да је генерал Ивашов који је, позивајући се на декласификовану архиву КГБ-а и Министарства одбране, указао на план групе немачких генерала да још 1938. године, уочи немачког напада на Чехословачку, свргну Хитлера. При том, окупација Чехословачке била је последица „неочекиваногˮ повлачења Британаца и Француза. За Ивашова нема дилеме да је пад Француске за свега три недеље појачао стварање мита о Хитлеровој непобедивости.

– Ипак, најспектакуларнији део ове књиге односи се на судбину Хитлера и његове сапутнице Еве Браун, за које је на основу детаљних форензичких извештаја и сведочења најближе пратње, поуздано утврђено да су побегли неколико недеља пре пада Берлина у мају 1945. године. Совјетска обавештајна служба дошла је до сасвим поузданих података да је Хитлер специјалном подморницом евакуисан у „Нови Швабенлендˮ, тајну нацистичку базу која је грађена на Антарктику, пре и за време Другог светског рата – навео је Вукашиновић најзанимљивије детаље из књиге генерала Ивашова.
Руски генерал у својој књизи описује и неуспешан поход Руса 1945. године и Американаца 1947. године, који су у покушају да освоје ову базу били суочени са нападима из до тада потпуно непознатог оружја те су били приморани да се повуку.
Предавач је изнео и занимљиву тврдњу познатог чилеанског дипломате и мистика Мигуела Серана о Хитлеру и његовом повлачењу са сцене:
– У својој „Немирној васиониˮ он је, на пример, описивао летеће тањире као тајно оружје, настало у лабораторијама „нацистичке окултне наукеˮ. Као и многи савремени аутори тврдио је да је Хитлер умро природном смрћу, осамдесетих година прошлог века- закључио је Вукашиновић.
На крају предавања приказан је тридесетпетоминутни интервју генерала Ивашова под називом „Тајни материјали генерала Леонида Ивашоваˮ у продукцији Фонда стратешке културе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања