Одржана трибина „Исламизација Европе – мит или стварност“

04/12/2019

Tрибина „Исламизација Европе – мит или стварност“ одржана је у среду 4. децембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милан Вукелић, докторанд са Факултета политичких наука у Београду.

На почетку овог предавања, Вукелић је казао да се Eвропа од свог настанка суочавала са бројним турбуленцијама и ратовима  које су на њу оставиле различите последице. Упркос томе, она је имала довољно снаге и мудрости да се избори са свим невољама и да данас постане најсавршенија цивилизација за живот.

-Данас се Европа суочава са можда и највећим проблемом, а то је масован прилив миграната који прете да потпуно исламизују стари континент. Исламизација Европе апсолутна је стварност, дешава се великом брзином пред нашим очима и како ствари стоје, ми нисмо способни да се с тим изборимо – рекао је аутор трибине.

Вукелић је додао да је недавно чувени тибетански лидер Далај Лама, симбол толеранције, показао своју бојазан да ће Европа, уколико не реши проблем миграната, врло брзо постати исламска.

Томе у прилог говоре и резултати угледних истраживачких центара по којима је 2016. године у Европи било 4,9 одсто  муслимана (25,7 милиона). Највише их је у Француској (5,7 милиона), затим у Немачкој и Британији. Истраживачи су упозорили да ће у најблажем случају у Европи за 50 година живети 35,7 милиона муслимана (7,4 одсто). У случају високог нивоа миграција, Европа ће имати 75,5 милиона муслимана, што је 14 одсто од укупног европског становништва.

Објашњавајући узроке масовне исламизације Европе, Вукелић је рекао да је то изазвао један од горућих европских проблема – недостатак радне снаге проузрокован падом наталитета у најразвијенијим европским земљама када се Европа константно економски развијала и вапела за радном снагом. У почетку су долазили Европљани и радници са Балкана, али се показало да то није било довољно. Према истраживањима, у наредних 50 година Европа ће морати да увезе више од 35 милиона радника.

Још 2011. године немачки канцелар Шредер је на једном самиту изјавио да његова држава под хитно мора увести неколико десетина радника махом из Индије како би попунила радна места за ИТ сектор. У супротном, Немачка више неће бити конкурентна у том сектору. Европски статистички завод наводи да је у 2015. и 2017. години на територију ЕУ ушло 2,4 милиона миграната, а годину  дана доцније два милиона. Половину њих примила је Немачка.

Последица исламизације Европе је и тероризам, али Ислам је религија која не подржава тероризам. Међутим, чињеница је да су  највећи број терористичких напада извршиле исламске екстремистичке организације, првенствено Исламска држава и Алкаида. Од 2014. до 2016. године у Европи  је од терористичких напада погинуло 273 људи, што је више него претходних година.

-Да би Европа задржала свој идентитет, хитно мора повећати наталитет. За повећање наталитета битна је и религија. Што је религиозност присутнија, наталитет је већи, а што је економски развој већи, наталитет је мањи уколико је тај развој праћен атеизмом – закључио је на крају Вукелић.

Коментари

Петар Петар

изузетно предавање, једно од бољих које сам слушао у последње време.

Марија Марија

Надам се да ћемо овакве стручњаке слушати чешће у нашем граду. Уживала сам у предавању, као и у разговору са предавачем после предавања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања