Одржана трибина „Интернет против религије“

21/06/2019

Трибина „Интернет против религије“ одржана је у петак 21. јуна у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О овој теми говорили су: Жељко Ињац – интернет новинар и Предраг Филиповић – инжењер.

Интернет је свемогући говорни медиј који се користи за пропагирање и антипропагирање. Као и све остале области, ни религија није спасена од интернета. Kолико разне светске религије могу да га искористе за личну промоцију, толико и разне секте и антирелигијске групе имају опцију да изразе своје контра-аргументе и негодовање.

– Као што постоји много атеизма и антиатеизма, тако постоје и бројне религијске групације и појединци који пропагирају религију, али и антирелигију – рекао је инжењер Предраг Филиповић.

На тај начин, навео је Филиповић у наставку трибине, разбијена је предрасуда да религија као творевина давних времена не побуђује велику пажњу у модерном добу. То није истина. О томе сведочи велики број религијских и антирелигијских сајтова.

На интернету се води велики рат између религије и атеизма. Као што атеисти не могу да докажу да Бог постоји, тако ни наука својим методама не може да докаже да не постоји.

Интернет новинар Жељко Ињац навео је податак да се на интернету налази преко сто милиона страница религиозног садржаја. То је огроман обим материјала који један појединац не може да излиста у току свог живота. Оволики број страница говори да је религија на интернету веома присутна.

– Насупрот религиозним страницама и атеистички покрети и организације су присутни на интернету, али у много мањем броју. Атеизам није везан више ни за једну идеологију, него је данас више ствар помодности и стил живота – рекао је Ињац.

У даљем току трибине Ињац је оценио да се од 21. века очекује да буде век науке, напретка и великих достигнућа, али ако погледамо број научних интернет страница видећемо да је тај број знатно мањи од броја религиозних страница.

Предавач је навео да Папа има утицајан твитер налог. Православне цркве имају своје фејсбук странице, твитер користе ређе, а инстаграм врло ретко. Али, осим званичних формалних сајтова са саопштењима, постоје разни посећени форуми на којима се одвија жива дискусија.

Интернет је данас углавном полигон за маркетинг. Нове генерације понашају се као да су рођене на интернету. Они су смислили савршен начин да сајтове развијају тако што претходно на друштвеним мрежама развијају одређене странице које „нагурају“ и до 100.000 пратилаца. На прво место стављају црну хронику, на другом су религиозни садржаји, а на трећем историја.

– Не само да религија у савременом добу неће нестати, него ће је савремене технологије још више промовисати, што ће довести до ренесансе религије – закључио је Ињац на крају предавања.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања