Одржана трибина „Интернет и уметност“

30/07/2019

Трибина „Интернет и уметност“ одржана је у уторак 30. јула у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. На трибини су о овој теми говорили: Жељко Ињац – интернет новинар и Предраг Филиповић – инжењер.

У протеклих неколико деценија појам уметности се значајно променио захваљујући развоју интернета и могућности онлајн пласирања уметничких дела, без обзира на то да ли је реч о ручним радовима или дигиталној уметности. Мада се тиме променио и медијум који људи из креативне индустрије користе, отворила су се многа врата што,поред могућности пласирања дела онлајн, укључује и адекватну зараду.

Предраг Филиповић је на почетку трибине нагласио да постоје две врсте уметности – примењена (дизајни логотипа, веб сајта и слично) и уметност која представља лични изражај.

Када је уметност у питању, она се на интернету налази у литерарној форми на блоговима. Ако говоримо о музици и филму, Ју тјуб омогућава уметницима да поставе свој видео материјал и да прикажу своју уметност. Постоје и сликари и скулптори који се баве традиционалном врстом уметности, мање су присутни на интернету,али не значи да су и мање вредни – рекао је Филиповић.

Што се тиче недигиталне уметности, уметници који користе старе медије (уље на платну, глина), имају проблем са продајомсвојих дела, јер они нису у првом реду продавци. Битно им је да створе неко уметничко дело, а мање им је важно да ли ће оно наћи купца.

Ипак, захваљујући појавама неких платформи на интернету, и уметници –класици могу нешто да зараде, али је битно да буду активни на друштвеним мрежама.

У наставку трибине Жељко Ињац је истакао да интернет има своју специфичност која се огледа у његовој посебној комуникацији, односно специфичним начинимаизражавања који не могу да се реализују у реалности.

Та комуникација на интернету изродила је мноштво различитих појава које утичу на формирање нове, глобалне културе, другачије од културе у јавности која даје и некакве уметничке вредности. На интернету постоји читав низ других изражаја као што је, на пример, видео – рекао је Ињац.

Аутори су указали на чињеницу да на интернету има 80 одсто „безвезарија“, али да оних преосталих 20 процената представљају праву уметничку вредност у литерарном или у аудио-визуелном смислу: филм, илустрација, слика…

Трибина је завршена поруком да, било да је уметност на интернету или изван њега, за њу су потребни активност, таленат и инспирација.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања