Одржана трибина „Иницијатива за увођење казне доживотног затвора” Игора Јурићa

04/05/2017

Одржана трибина „Иницијатива за увођење казне доживотног затвора” Игора Јурића

Трибина „Иницијатива за увођење казне доживотног затвора” одржана je у четвртак, 4. маја, у Клубу „Трибина младих”  Културног центра Новог Сада. На трибини су говорили Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и модераторка трибине Драгана Ћорић.

Након покретања иницијативе за измену Кривичног законика и увођења казне доживотног затвора за најтеже облике тешких кривичних дела која су за последицу имала смртни исход детета, малолетника или бремените жене, Фондација „Тијана Јурић“ отпочела је кампању јавног заговарања кроз низ трибина и округлих столова ради подизања свести јавности о потреби измене недовољно добрих законских решења.

Игор Јурић, оснивач Фондације „Тијана Јурић“ и отац страдале девојчице, упознао је присутне Новосађане са предлогом закона, али и са циљевима и аргументима саме Фондације. Измене Кривичног законика тичу се увођења доживотне робије за починиоце наведених злочина. У наредном периоду вршиће се сакупљање потписа за ову иницијативу у двадесет градова широм Србије. Такође, Јурић истиче и друге циљеве Фондације „Тијана Јурић“, као што је покретање сајта за нестала лица како би се постигла ажурност и одговорније водила евиденција о несталима, без разлике на њихов материјални статус, верску припадност и боју коже.

Злостављачи имају одличне услове у притворима, што подразумева поседовање три оброка, телевизора, интернета, теретане и времена за разоноду и дружење. Фондација се залаже за увођење радне обавезе и смањење луксуза у којима ови злочинци живе.

Истакнут је и значајан пораст насиља. Од 2006. до 2010. године на територији АП Војводине забележено је 39 пријава злостављања у оквиру породице и 17 ван ње. Ово су подаци који су изашли у јавност без ”сиве бројке” тј. непријављених случајева услед страха злостављених.

На казнену политику се не сме зажмурити. Људи који су починили овакав злочин јесу људи без трунке самилости, заувек опасни по друштво. Без обзира на године проведене у притвору, након изласка на слободу околина поново бива угрожена.

Изменама закона предлаже се строже кажњавање починилаца кривичних дела која се тичу полне слободе, посебно када је наступио смртни исход или када се ради о тешким последицама по жртву као што су: трајни инвалидитет, неспособност рађања, тешко и непоправљиво психичко стање или друге тешке последице које се могу окарактерисати као инвалидитет вишег степена.

Поред закона, потребно је да се реше и други проблеми, као што је организовање стручног кадра у виду психолога и психотерапеута који ће о породицама жртава водити рачуна, припремати их за суђења и пратити њихова стања. Мањак бриге на овом пољу доводи до недостатка поверења у институције од стране становника Србије.

Игор Јурић је ово тешко предавање завршио следећим речима:

„Доживотна казна је потреба нашег друштва и желео сам да вам покажем шта све повлачи једна трагедија. Када видимо колико људи пати, а ми треба да дамо шансу убицама наше деце, онда ту нема дилеме. Ја бих волео да се сетите свега овога и да нам помогнете тиме што бисте нам дали потпис – то би за нас било сасвим довољно.”

https://youtu.be/fa7eehuuf4E

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања