Održana tribina „Globalizacija i pauperizacija“

23/08/2019

Tribina „Globalizacija i pauperizacija“ održana je u petak, 23. avgusta, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je prof. dr Ljubiša Despotović.

Despotović je predavanje započeo objašnjenjem da, u bukvalnom prevodu, reč „pauperizacija“ znači osiromašenje, ali predstavlja i mnogo širi pojam koji u domenu sociologije znači i dovođenje širokih slojeva stanovništva u poziciju gubljenja ekonomsko-egzistencijalne osnove.

– U samim tokovima globalizacije, pogotovo onim koji su nama bliski u poslednje dve, tri decenije, vidimo da su procesi globalnog gubljenja egzistencijalne osnove stanovništva sve izraženiji. Paradoks je da to nije svojstveno samo zemljama koje su nekada pripadale socijalističkom lageru i periodu tranzicije, nego i državama pripadnicama tvrdog jezgra kapitalizma – objasnio je Despotović.

Globalizacija je dostigla takve razmere da iz godine u godinu, iz decenije u deceniju, usisava sve veći broj građana i dovodi ih na prostor egzistencijalnog beznađa. Sve to, smatra autor tribine, ima svoju „predigru“ koja se može nazvati geopolitikom siromaštva.

    Reč je o stavu Zapada koji je, praktično, poslednjih nekoliko vekova ekonomsku teoriju, praksu i odnose postavio tako da je krenuo u pljačku zemalja u svom okruženju, da bi, zatim, iskoračio na druge kontinente. Dakle, smatra Despotović, geopolitika siromaštva u kontekstu globalizacije, kako je danas vidimo, jeste guranje čitavih nacija, država i regiona u specijalizaciju siromaštva.

Taj proces globalizacije i pauperizacije će se, smatra Despotović, nastaviti. O tome na ovom našem prostoru evropske i svetske poluperiferije svakodnevno pričamo i slušamo u medijima već dve, tri decenije – kako nam mladi ljudi odlaze na Zapad da traže uhleblje, ali u 99 odsto tih rasprava niko ne kaže zašto se to dešava, i to ne samo nama nego i zemljama koje su ušle u Evropsku uniju – Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj…

    Odlaze zato što u poslednjih nekoliko decenija na našim prostorima nije građena privredna struktura koja bi mogla da zaposli mlade i obrazovane ljude. Novootvoreni pogoni uglavnom su zapošljavali radnike sa srednjoškolskim obrazovanjem.

Tek u poslednje vreme kod nas su otpočeli procesi ozbiljne gradnje visokorazvijene infrastrukture koja pruža šansu mladim obrazovanim kadrovima.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja