Одржана трибина „Глобализација и пауперизација“

23/08/2019

Tрибина „Глобализација и пауперизација“ одржана је у петак, 23. aвгуста, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је проф. др Љубиша Деспотовић.

Деспотовић је предавање започео објашњењем да, у буквалном преводу, реч „пауперизација“ значи осиромашење, али представља и много шири појам који у домену социологије значи и довођење широких слојева становништва у позицију губљења економско-егзистенцијалне основе.

– У самим токовима глобализације, поготово оним који су нама блиски у последње две, три деценије, видимо да су процеси глобалног губљења егзистенцијалне основе становништва све израженији. Парадокс је да то није својствено само земљама које су некада припадале социјалистичком лагеру и периоду транзиције, него и државама припадницама тврдог језгра капитализма – објаснио је Деспотовић.

Глобализација је достигла такве размере да из године у годину, из деценије у деценију, усисава све већи број грађана и доводи их на простор егзистенцијалног безнађа. Све то, сматра аутор трибине, има своју „предигру“ која се може назвати геополитиком сиромаштва.

    Реч је о ставу Запада који је, практично, последњих неколико векова економску теорију, праксу и односе поставио тако да је кренуо у пљачку земаља у свом окружењу, да би, затим, искорачио на друге континенте. Дакле, сматра Деспотовић, геополитика сиромаштва у контексту глобализације, како је данас видимо, јесте гурање читавих нација, држава и региона у специјализацију сиромаштва.

Тај процес глобализације и пауперизације ће се, сматра Деспотовић, наставити. О томе на овом нашем простору европске и светске полупериферије свакодневно причамо и слушамо у медијима већ две, три деценије – како нам млади људи одлазе на Запад да траже ухлебље, али у 99 одсто тих расправа нико не каже зашто се то дешава, и то не само нама него и земљама које су ушле у Европску унију – Румунији, Бугарској, Грчкој…

    Одлазе зато што у последњих неколико деценија на нашим просторима није грађена привредна структура која би могла да запосли младе и образоване људе. Новоотворени погони углавном су запошљавали раднике са средњошколским образовањем.

Тек у последње време код нас су отпочели процеси озбиљне градње високоразвијене инфраструктуре која пружа шансу младим образованим кадровима.

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања