Одржана трибина „Глобализација и Европа“

20/09/2019

Tрибина „Глобализација и Европа“ одржана је у петак 20. септембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је проф. др Љубиша Деспотовић.

У уводном делу предавања Деспотовић је говорио о односу Вашингтона према Европи подсетивши на Џорџа Фридмана, оснивача и директорa Агенције Стратфор, основане 1996. године, која се бави обавештајним радом.

Фридман је изнео експлицитни став у којем не само светско копно и светско море него и васиона представљају легитиман интерес америчке политике и да ту САД морају да успоставе доминацију.

– Отуда и прича о рату звезда, новим балистичким ракетама и свим осталим варијантама, и зато Русија покушава да направи контрабаланс кроз нову врсту савременог наоружања. САД настоје да ефикасно контролишу геополитичке интересе својих европских савезника с једне стране, а с друге стране да Русију ставе у потпуну изолацију и да разбију конекцију између Европе и руске државе – рекао је Деспотовић.

     Сходно оваквој концепцији, Фридман је поручио да ће Европљани умирати у ратовима који ће бити генерисани у блиској будућности. Тај став руски генерал Леонид Ивашов коментарисао је овако:

     „Американци веома желе да започну рат на европском континенту, то Европљани морају да схвате. Американци ће са задовољством помагати да рат потраје како бисмо ми Европљани и Руси што дуже ратовали, уништавали своју економију и инфраструктуру, а САД владале и над њима и над нама. То је амерички сан“.

     Деспотовић је у наставку рекао да је тај „сан“ постао америчка стварност, јер Америка јесте данас империјална сила која је друге земље, Русију и њене савезнике гурала у ратове са европским нацијама раније, а све то ради до данас. Притом,како је то својевремено формулисао Фридман, САД држе Немачку „на кратком ужету“.

Говорећи о економским последицама, Деспотовић је изнео податке европских економиста који указују на то да већ дуже време бесни економско-трговински рат између Европске уније и САД. Американци постављају правила те игре,а резултати показују  да је просечни БДП по глави становника ЕУ нижи од свих држава  САД, изузев у четири најсиромашније. Упоредо се одвија  исламизација Европе.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања