Одржана трибина „Геополитика постуниполарног пореткаˮ

26/04/2017

У оквиру циклуса „Разговори о геополитициˮ аутора Милорада Вукашиновића, предавање „Геополитика постуниполарног пореткаˮ, одржано је у среду 26. априла у клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада.

Вукашиновић, угледни новинар и публициста, започео је предавање на ову тему реченицом: „Свет је данас више апсурдан него сигуран.ˮ , цитирајући тако једног анонимног посетиоца интернет форума, који је покушао да на универзалан начин опише карактеристике светске економске и финансијске кризе и њен утицај на живот обичних људи.

Подсетио је, затим, и на речи једног Грка, припадника средње генерације, који је, под утицајем кризе у овој земљи рекао да га „више од финансијских недаћа притиска осећај понижености и издаја политичких елитаˮ.И уводничар угледног листа „Катимериниˮ , у то време, проницљиво је уочио да „Грчка пролази кроз револуцију која узрокује широка померања и реаговања јавностиˮ , од масовних штрајкова и демонстрација до појаве анархистичких покрета, који су у стању да створе осећај опште правне и имовинске несигурности у оквиру једне нације.

„Слична масовна епидемија антиестаблишмент нерасположења није мимоишла ни остале делове света, па је тако прошле године снажно политички одјекнула при изгласавању Брегзита и у време победе Доналда Трампа на америчким председничким изборимаˮ , казао је затим Вукашиновић.

Дубоке друштвене и социјалне противречности дугорочно угрожавају и стабилност евроазијских гиганата Русије, где су недавно одржани масовни антивладини протести и Кине – у којој је економски јаз између богатих и сиромашних почео да нагриза колико до јуче имуно кинеско село.

„Да не говоримо о бурним политичким и социјалним процесима који потресају исламски свет и изазивају ланац муслиманских покрета (миграција) од Залива закључно с Европом, чија демографска и идентитетска криза изазива озбиљну забринутост за будућност Старог континентаˮ, упозорио је је Вукашиновић.

Аутор, такође, сматра да логика „глобалне међузависностиˮ намеће потребу за новим мултидисплинарним приступом анализи савремених догађаја, чије кључне карактеристике произилазе из противречности самог процеса глобализације.

По Вукашиновићу, чак и многи угледни аналитичари међународних односа олако прелазе преко чињенице да је пракса глобализације показала изразито дезинтегративна својства, односно, да је констатација о глобализацији која дели друштва, реална и сложена слика савременог света.

Управо због тога, сматра овај угледни публициста, геополитика постуниполарног света мора да почива на измењеној геополитичкој парадигми која произилази из „главног тока процеса глобализације.ˮ

Отуда је, сматра Вукашиновић, у тако измењеној парадигми, много правилније рећи како паралелно и у непрекидном унутрашњем сукобу постоје две Америке, традиционална и глобалистичка, две Русије, православна и либерална, две Кине, континентална и она друга – склона глобалним аранжманима, неколико исламских светова, који су у непрекидној борби за превласт унутар свог цивилизацијског ареала, или неколико пројеката Европске уније (поред бриселске Европе и концепт Европе – нација).

„Јер како другачије објаснити наизлед парадоксално повезивање финансијских центара у Кини са сличним центрима у Америци, или чудан савез атлантизма и исламизма у Босни и на Космету. Насупрот томе, постоје и примери савеза Русије и ислама у Абхазији и у Сирији, као и руско-кинеско континентално повезивање у оквиру Шангајске групеˮ , закључио је Вукашиновић.

На крају трибине, публика је имала прилику да погледа петнаестоминутни документарни филм „Рат против демократијеˮ (The War on Democracy) аустралијског новинара Џона Пилџера (John Pilger), великог критичара америчке, британске и аустралијске спољне политике.

https://youtu.be/6-WqVxCzCM4

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања