Одржана трибина „Геополитика новог доба“

07/09/2016

Милорад Вукашиновић, новинар и публициста, одржао је трибину под називом „Геополитика новог доба“ у среду 7. септембра у Клубу „Трибина младих“.

Аутор је покушао да одговори на нека од кључних питања: Шта је обележје геополитичких промена у свету у последњих неколико деценија? Колико је епоха глобализације утицала на предмет истраживања геополитике? Због чега је савремена геополитика све више заснована на чиниоцима „меке моћи“?

img_0993
Милорад Вукашиновић

– У ери глобализма десио се парадокс, одиграо се процес одумирања државе под изговором либералног тржишта – нагласио је Вукашиновић.

Вукашиновић је објаснио да се у нашој научној заједници не прави довољна разлика између глобализације као процеса и идеологије глобализма коју спроводе неформални центри моћи. Глобализација је процес који је последица брзог развоја науке и комуникационе технологије. У том смислу ради се о једној објективној околности која произилази из експанзије капиталистичког начина привређивања, која има свој историјат још од друге половине 19. века.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EPIXt9ttgL0[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања