Održana tribina „Geopolitika novog Balkana”

23/07/2018

Tribina „Geopolitika novog Balkana” održana je u ponedeljak, 23. jula, u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Milorad Vukašinović, novinar i publicista.

Na ovom predavanju je bilo reči o novom razumevanju geopolitike Balkana u uslovima sve zaoštrenijih podela interesnih sfera i promene svetske geopolitičke paradigme.

– Istorija nije ništa drugo nego proces prepakivanja i prilagođavanja velikih geopolitičkih koncepata i ideja – rekao je autor na početku tribine, uz konstataciju da je prostor Balkana veoma dobar primer te teze.

Kontinuitet velikih sila, prvenstveno prema srpskom pitanju i srpskom faktoru, relativno lako može da se prati još od Prvog srpskog ustanka 1804. godine. O kontroverzama Prvog i Drugog srpskog ustanka, naš veliki istoričar i akademik Čedomir Popov 2004. godine objavio je tekst u „Zborniku Matice srpske za istoriju” i postavio neka pitanja pred našu akademsku zajednicu, ali nije dobio odgovore.

U tom tekstu, akademik Popov je napisao da se u vreme Prvog srpskog ustanka u Evropi više govorilo o pravima afričkih crnaca nego o ustanku Srba. Za taj ustanak će se čuti tek 1821. godine, kada je otpočela grčka revolucija, i 1830. godine, kada je veliki nemački istoričar Leopold Ranke napisao ogled o srpskoj revoluciji.

U nastavku predavanja, Vukašinović se osvrnuo na devedesete godine prošlog veka, podsetivši na reči jednog francuskog teoretičara da su se „SAD i evropska zajednica u jugoslovenskoj krizi ponašale tada kao izvršioci Titovog testamenta”.

– Ono što je britanski istoričar Siton Votson istakao u svojoj knjizi „Jugoslovensko pitanje i Habzburška monarhija” iz 1911. godine, da bi trijumf Srba na Balkanu predstavljao najveću nesreću za evropsku kulturu i civilizaciju, bilo je stalna  opsesija anglosaksonske politike od tog vremena do danas – smatra Vukašinović.

Ta politika se, nastavio je autor tribine, prilagođavala realnostima, pa je posle formiranja Jugoslavije 1918. godine Siton Votson predlagao da Britanci u Jugoslaviji vode prohrvatsku politiku, imajući u vidu opsesiju britanske politike da se srpski faktor po svaku cenu mora obuzdati.

U tom kontekstu treba imati na umu i veliku ulogu ne samo Austrougarske nego i Velike Britanije u formiranju albanske  države i moderne albanske nacionalne svesti, te da je završetkom „hladnog rata” SFRJ postala nepotrebna država.

– Proces atlantizacije Balkana još uvek nije okončan zato što se bez obzira na nastajanje svetskih centara moći budućnost ne može baš do kraja isplanirati – zaključio je Vukašinović svoje predavanje, a zatim je odgovarao na brojna pitanja publike.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja