Одржана трибина „Геополитика Корејског полуострваˮ

19/10/2017

Tрибина „Геополитика Корејског полуострваˮ одржана је у четвртак, 19. октобра у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је историчар Немања Старовић.

Подсетивши на историјски развој, Старовић је рекао да је кроз већи део историје, Корејско полуострво било на периферији светских збивања, у складу са Хегеловом сентенцом, по којој се историја увек кретала од Истока ка Западу.

После периода кинеске доминације над Корејским полуострвом, а затим јапанске окупације, под којом Кореја пролази кроз страдања Другог светског рата, уследила је 1945. године подела полуострва на Северну и Јужну Кореју. Совјетска армија ушла је са севера, окупирала већи део полуострва, а са друге стране америчка армија из Јапана прелази на југ. Да не би дошло до њиховог сударања, успоставља се привремени режим демаркације на 38. паралели северне географске ширине.

То се сматрало привременим решењем, попут неких случајева  у Источној Европи (успостављање режима поделе власти), међутим, таквог договора није било, и 1948. године озваничена је подела  Корејског полуострва и формиране су две самосталне државе – Северна и Јужна Кореја.

Две године касније, међутим, лидер Северне Кореје Ким Ил Сунг, охрабрен великом количином оружја које су му оставиле совјетска и кинеска армија, за три месеца успева да освоји готово читаво полуострво. Тада је уследила акција америчке војске под окриљем УН-а (СССР је тада бојкотовао УН) и долази до потпуног преокрета, а претходна граница између две Кореје поново је успостављена.

Говорећи о специфичностима владавине тројице припадника династије Ким, Старовић је рекао да је Ким Ил Сунг био на власти у Северној Кореји од 1948. до своје смрти 1994. године. Њега је наследио његов син Ким Џонг Ил, за кога је резервисана титула „драгог вође“, јер по кореанском уставу, Ким Ил Сунг је и даље председник. Штавише, вечни председник.

Попут оца, Ким Џонг Ил је имао јак култ личности. Владао је до 2011. године. На власти га је наследио син Ким Џонг Ун, који се школовао у Швајцарској под лажним идентитетом. Он је спровео економски опоравак, умерене реформе, благо отварање према свету и довео у завршну фазу корејски нуклеарни програм.

– Нуклеарни програм Северне Кореје расте и то је разлог политичке ескалације у последњим месецима. Мора се имати, притом, у виду и политика новог америчког председника Доналда Трампа и чињенице да највећег ривала Америци данас, али и у времену пред нама, представља Кина. Постоје многа тумачења да сва заоштравања односа са Северном Корејом имају скривени политички циљ, а то је јачање војних и других америчких позиција у односу на Пекинг – закључио је на крају трибине Старовић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања