Održana tribina “Geopolitika i religija u 21. veku “ novinara i publiciste Milorada Vukašinovića

22/02/2017

U okviru ciklusa „Razgovori o geopolitici“ autora Milorada Vukašinovića, tribina „Geopolitika i religija u 21. veku“,održana je u sredu 22. februara  u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Vukašinović, ugledni novinar i publicista, započeo je ovu temu konstatacijom da uloga religije u svetskoj politici nije nikakva slučajnost, te da se uporedo sa erom globalizacije, 70-ih godina 20.veka uočavao povratak religije u svetsku politiku.

  -Sredinom prošlog veka, religija je smatrana privatnom stvari pojedinca. Prvi znak  sve važnije  uloge  religije u svetu je serija događaja, tzv. Islamska revolucija u Iranu 1977. godine. Tada je rođen fenomen političkog islama o kom se danas govori i koji ne prestaje da interesuje istraživače međunarodne politike – rekao je Vukašinović.

On je dodao da drugi važan događaj datira iz 80-ih godina 20.veka, a reč je o pojavi katoličkog pokreta solidarnosti u Poljskoj. Prema Vukašinovićevom mišljenju, u pitanju je bila verska mobilizacija pod okriljem Katoličke crkve koja je u vreme pape Jovana Pavla Drugog doživela svoj vrhunac u urušavanju istočnog bloka.

Osvrnuvši se na ulogu religijskog faktora na prostorima bivše Jugoslavije, Vukašinović je naglasio da od prvog trenutka krize, oni koji su taj sukob osmislili, izbegavali su da ga definišu kao sukob verske prirode.

-Nije bilo zgodno za zapadnu javnost govoriti na temu podrške SAD radikalnom islamizmu ili  jednoj vrsti istorijskog revizionizma. Čak i za globalne medije bilo je teško da objasne kako to da SAD, jedna od sila saveznica i pobednica u Drugom svetskom ratu, podržava na Balkanu jednu geopolitičku prekompoziciju na prostoru bivše SFRJ po ugledu na kartu Jugoslavije iz perioda nacističke okupacije od 1941. do 1945. godine. Tada je osmišljena floskula o „dobrim momcima“ koji se bore za demokratiju protiv „zlih Srba“  – objasnio je Vukašinović dodavši da će nam trebati 50-ak godina da ispravimo tu sliku u zapadnim medijima.

Podsetivši na misao Semjuela Hantingtona, autora teorije sudara o civilizacijama: „Evropa se završava tamo gde počinju pravoslavlje i islam“, Vukašinović je kazao da se danas naslućuje nova raspodela interesnih sfera, koja će se desiti uporedo sa velikom krizom koja potresa Evropsku uniju.

  -Može se dogoditi da se formiraju novi geopolitički entiteti u Evropi koji bi bili zasnovani na religijskom i kulturnom i civilizacijskom principu. Srbija nesporno pripada pravoslavnom istočnom svetu i duboko sam uveren da je to jedina mogućnost da sačuvamo suverenitet države i nacionalnu i duhovnu samosvojnost koja nas je krasila kroz vekove   – zaključio je Vukašinović.

.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja