Одржана трибина “Геополитика и религија у 21. веку “ новинара и публицисте Милорада Вукашиновића

22/02/2017

У оквиру циклуса „Разговори о геополитици“ аутора Милорада Вукашиновића, трибина „Геополитика и религија у 21. веку“,одржана је у среду 22. фебруара  у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Вукашиновић, угледни новинар и публициста, започео је ову тему констатацијом да улога религије у светској политици није никаква случајност, те да се упоредо са ером глобализације, 70-их година 20.века уочавао повратак религије у светску политику.

  -Средином прошлог века, религија је сматрана приватном ствари појединца. Први знак  све важније  улоге  религије у свету је серија догађаја, тзв. Исламска револуција у Ирану 1977. године. Тада је рођен феномен политичког ислама о ком се данас говори и који не престаје да интересује истраживаче међународне политике – рекао је Вукашиновић.

Он је додао да други важан догађај датира из 80-их година 20.века, а реч је о појави католичког покрета солидарности у Пољској. Према Вукашиновићевом мишљењу, у питању је била верска мобилизација под окриљем Католичке цркве која је у време папе Јована Павла Другог доживела свој врхунац у урушавању источног блока.

Осврнувши се на улогу религијског фактора на просторима бивше Југославије, Вукашиновић је нагласио да од првог тренутка кризе, они који су тај сукоб осмислили, избегавали су да га дефинишу као сукоб верске природе.

-Није било згодно за западну јавност говорити на тему подршке САД радикалном исламизму или  једној врсти историјског ревизионизма. Чак и за глобалне медије било је тешко да објасне како то да САД, једна од сила савезница и победница у Другом светском рату, подржава на Балкану једну геополитичку прекомпозицију на простору бивше СФРЈ по угледу на карту Југославије из периода нацистичке окупације од 1941. до 1945. године. Тада је осмишљена флоскула о „добрим момцима“ који се боре за демократију против „злих Срба“  – објаснио је Вукашиновић додавши да ће нам требати 50-ак година да исправимо ту слику у западним медијима.

Подсетивши на мисао Семјуела Хантингтона, аутора теорије судара о цивилизацијама: „Европа се завршава тамо где почињу православље и ислам“, Вукашиновић је казао да се данас наслућује нова расподела интересних сфера, која ће се десити упоредо са великом кризом која потреса Европску унију.

  -Може се догодити да се формирају нови геополитички ентитети у Европи који би били засновани на религијском и културном и цивилизацијском принципу. Србија неспорно припада православном источном свету и дубоко сам уверен да је то једина могућност да сачувамо суверенитет државе и националну и духовну самосвојност која нас је красила кроз векове   – закључио је Вукашиновић.

.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања