Одржана трибина „Геополитика и ратне лажиˮ

19/06/2017

Одржана трибина „Геополитика и ратне лажиˮ

Tрибина „Геополитика и ратне лажиˮ аутора и предавача проф. др Љубише Деспотовића, одржана је у понедељак 19. јуна у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада.

Аутор је на почетку објаснио како су митови и стереотипи о српском народу који се производе на Западу у последња два века, вешто коришћени као основица за производњу и дистибуцију медијских лажи у грађанском рату у бившој СФРЈ.
– Већина медијских лажи и манипулативних техника, била је намењена јавном мњењу Запада као доказ и потврда већ дефинисаног контекста и матрице потпуне медијске и политичке сатанизације српског народа. Нарочито значајну улогу у том процесу имао је бошњачки пропагандни сервис режима Алије Изетбеговића потпомогнут страним средствима информисања – рекао је Деспотовић.
У наставку, аутор је истакао бојазан да ми, као народ и држава, још увек нисмо јасно спознали одговор на питање: због чега су Срби пре више од две деценије проглашени холивудским стереотипом о „лошим момцимаˮ ? По виђењу Деспотовића, на простору Балкана и бивше Југославије, најмање у последња два века, Срби су у неком опречном односу са глобалним силама и онима који су у овом региону покушавали да остваре своје интересе.
-Постоји неколико разлога, а један је конфесионалне природе, јер ми јесмо хришћани и православци и од раскола, Ватикан у последњих хиљаду година има своје интересе на овом простору који су врло јасно дефинисани. Већ самом том чињеницом Срби се налазе на оном простору који Ватикан жели да стави под своју контролу правно али и духовно, теолошки, институционално и тако даље – набројао је Деспотовић.
Други разлог је, по виђењу предавача, у томе што од момента када је кренула српска револуција, подигнут Први српски устанак, и када су започети процеси националног ослобађања, Срби су кодирани од стране западних сила као главни опонент њиховим интересима на овом простору. Та чињеница, објаснио је даље Деспотовић, није заснована на конотацији мржње, него на интересима.
– У 19. веку, Великој Британији је највише одговарало да Срби остану у оквиру Отоманске империје и да као такви, помажући болесника на Балкану, спречавају руски силазак на топла мора, укључујући Црно море и Медитеран – рекао је Деспотовић, а затим подсетио и на Берлински конгрес 1878. године.
На том конгресу Срби су, упозорио је Деспотовић, прихватили обавезу „да кроз наш образовни систем провлачимо лаж да смо се спустили са Карпата или ко зна одакле, населили од седмог или осмог века, што је требало да покаже да ми нисмо овде народ староседелац.ˮ

На таквом контексту, грађена је слика о Србима као главном опоненту на Балкану, представљани смо као „балкански Русиˮ , што је већ само по себи било довољно да се српски фактор у последњих пола века перципира као врло споран са становишта интереса и погледа Запада.
– Деведесетих година прошлог века, забележен је потпуни политички тријумф Америке у којем је она, рушећи биполарни поредак хладноратовског контекста тријумфовала и наравно, сваки тријумф наплатила у територијама. И зато, када нам са Запада шаљу поруке како границе и територије нису важне, сваки трезвен човек мора да стави прст на чело и да се запита: добро, ако то јесте тако, зашто се ви понашате управо супротно од онога што саветујете малим народима? – запитао се предавач.
Осврћући се на рат током деведесетих година, Деспотовић је казао да је само Србија чинила напоре да сачува СФРЈ, јер су њене границе обједињавале Србе у једној држави.
– Међутим, шаховска табла моћника била је већ постављена и требало је само одрадити једну монструозну ратну кампању, убедити властито јавно мњење, али и нације у региону, да су само Срби заиста „лоши момциˮ , да чине разна злодела и да све оно што ће Запад чинити према нама током и после тог рата, има легитимитет у тој медијски исфорсираној слици – закључио је Деспотовић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања