Одржана трибина „Геополитика Грузије – Васкрс државе (други део)“

06/02/2019

Tрибина „Геополитика Грузије – Васкрс државе (други део)“ одржана je у среду, 6. фебруара, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Осврнувши се на почетку на период Другог светског рата, Рајић је казао да је немачка агресорска експедиција, која је у јулу 1941. напала Совјетски Савез, покушала да после делимичног успеха операције Барбароса 1942. године заузме нафтоносна поља на Кавказу.

Немци су успели делимично да испуне свој циљ, а Грузија тада није била на њиховом директном удару, али јесте дала свој значајан допринос у Другом светском рату.

 – Одзив Грузина на мобилизацију био је висок, мада нису били директно угрожени. Од укупно три милиона Грузина, на мобилизацију се одазвало око 700.000, а погинуо је сваки други – навео је Рајић.

У првим годинама по окончању Другог светског рата, Грузија је због Стаљина, који је пореклом Грузин, уживала повлашћен положај. Грузији су потврђене одређене територијалне аспирације (Јужна Осетија и Абхазија). Такође, у Грузији, вековима пољопривредној земљи, улагањем Совјета, почиње да се  развија и индустрија.

Грузија је 90-их година имала на својој територији три  де факто самосталне државе од којих су две биле самопроглашене – Абхазија, Јужна Осетија и Аџарија. Аџари су у националном смислу Грузини, али су исламске вере.

Године 1991. тадашњи лидер Аџарије Ашан Абашидзе затворио је административну линију, те Грузија над том територијом није имала контролу све до 2003. године. Тада је контролу у потпуности повратио Михаил Сакашвили, што му је био први највећи успех по доласку на власт.

У Јужној Осетији, која је била нека врста аутономне области, ратни сукоб је избио 1991. године, јер су се Осетини противили издвајању из СССР-а. У том моменту око 65.000 грађана били су Осетини, а око 30.000 Грузини.

За разлику oд Осетина, који су решење свог националног питања видели у уједињењу у оквиру Руске Федерације и годинама захтевају да их Русија прими под своје окриље, Абхази и данас желе блискост са Русима, али и да остану независни.

Рат на подручју Абхазије избио је услед њеног противљења независности Грузије. Искористили су моменат и прогласили своју независност. Абхази су имали руску подршку, а Грузија је реаговала оштро и успела је да овлада Абхазијом. Данас постоје дубоке поделе на линији Грузини – Абхази.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања