Одржана трибина „Геополитика Грузије – Михаел Сакашвили“

29/03/2019

Tрибина „Геополитика Грузије – Михаел Сакашвили“ одржана је у петак, 29. марта, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Предраг Рајић, правник.

Аутор је предавање посветио Михаелу Сакашвилију, трећем председнику Грузије од обнове њене самосталности 1991. године. Реч је о личности која у Грузији изазива опречне емоције – неки га презиру и називају најпогрднијим именима, а неки у њему виде спасиоца који је ову земљу укључио у потпуно другачије токове.

Сакашвили (рођен у Тбилисију 1967. године) има веома богату политичку каријеру: био је председник Грузије и губернатор једне од најзначајнијих украјинских области. Успео је да уђе у рат са највећом нуклеарном силом света, да предаје на једном од најпрестижнијих универзитета у САД…

Потекао је из академске породице. Већ у средњој школи у Тбилисију владао је енглеским и француским језиком, а данас говори и руски, немачки, осетински и украјински. Бавио се различитим спортовима (пливањем и кошарком), али и различитим видовима музике. Факултет је завршио на Универзитету у Кијеву, на смеру спољна политика и међународни односи. Био је одличан студент. У то време био је притваран, јер је износио своје идеолошке ставове.

Од 1992. године постао је стипендиста Стејт дипартмента и на Универзитету Колумбија завршио је права, а затим и постдипломске студије. Потом је похађао Универзитет у Вашингтону, па у Фиренци и Хагу, где је посматрао рад Међународног суда правде. У САД је, затим, радио у америчким компанијама, а у Грузију се вратио 1995. године и почео да се бави политиком.

У то време подржавао је председника Шеварднадзеа, који га октобра 2000. године именовао за министра правде. Већ наредног фебруара јавно је иступао против Шеварднадзеове владе,  оптужујући неколико министара за криминал и присвајање државне имовине. Сакашвили је 2001. године покренуо иницијативу о забрани рада тада једине Комунистичке партије уз образложење да у Грузији не сме бити места за тоталитарне режиме.

– Занимљиво је да је Сакашвили још тада улазио у сукобе са властима Руске Федерације и као један од ретких политичара  предлагао да се у Грузији отвори амбасада непризнате чеченске републике Ичкерије – рекао је Рајић и додао да је Сакашвили у каријери забележио велики успон 2002. године, када је са својим Националним покретом успео да преузме власт у свом родном Тбилисију и постане градоначелник.

Од 2004. до 2013. године Сакашвили је био председник Грузије. Његову владавину обележио је рат са Руском Федерацијом 2008. године, када је покушао оружаним путем да врати Јужну Осетију. Тада је дошло до оштрог руског одговора и грузинске снаге су потиснуте. Био је то петодневни рат у којем је живот изгубило око 300 Грузина и око 90 Руса, а Сакашвилијев рејтинг је пао.

Ипак, он заузима значајно место у историји свог народа. Занимљиво је да је захваљујући личном познанству са Трампом довео велике инвестиције у Грузију.

После 2013. године Сакашвили одступа са места председника и напушта Грузију и од тада се у њу није враћао због процеса који се води против њега. Отишао је у Холандију, потом у Француску и САД, где је предавао дипломатију. Данас у својству аналитичара води једну ју-тјуб емисију.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања