Одржана трибина „Геополитика Белорусије – Александар Лукашенко“

20/06/2018

Tрибина „Геополитика Белорусије – Александар Лукашенко“ одржана је у среду, 20. јуна у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био јe Предраг Рајић, правник.

На почетку трибине, предавач је укратко изнео биографију белоруског председника: рођен је 30. августа 1954. године у малом месту Копис (Витепска област). Порекло му је  украјинско, а по опредељењу је Белорус.

Завршио је факултет историје Могиљoвског педагошког института 1975. године са звањем професора историје и друштва, а неколико година касније и Економски факултет белоруске пољопривредне академије. Од 1975. до 1977. служио је у пограничној војсци КГБ СССР. Потом је радио у управи града Могиљова. Од младих дана бавио се различитим спортским активностима. Пасионирано воли спортове на леду.

После распада Совјетског савеза 1991. године, када се и Белорусија осамосталила, на власт у тој земљи дошли су националисти који су заговарали солуцију да су Белоруси засебна нација. Лукашенко је 1991. изабран за посланика у парламенту Белорусије и био је веома запажен.

Концентрисао се у посланичком раду на економске и социјалне теме, јер је тих година Белорусијом харала глад. На председничким изборима 1994. године Лукашенко побеђује. Он је претходно у парламенту формирао алијансу Комунисти за демократију.

Пошто у Белорусији није ограничен број председничких мандата, Лукашенко је и данас на челу Белорусије и по садашњем Уставу може се очекивати да на тој позицији остане минимум до 2020. године. Ужива велику популарност у својој земљи.

Већ у првом мандату по доласку на власт, успео је Белорусима да обезбеди храну, гас, бензин и основне потребе за преживљавање оштре зиме. Већ 1995. започео је неку врсту савеза са Руском федерцијом и Украјином.

Москва и данас представља најважнијег савезника Белорусима, али није сасвим јасно да ли су разлози за то идеолошко-емоционални или интересни. После избијања украјинске кризе, наиме, многи су очекивали да ће Лукашенко безусловно подржати политику Москве, али се то није догодило.

Године 2014. Лукашенко је изјавио да није битно да ли Минск признаје Крим као део Руске Федерације, него је питање зашто се Украјинци за Крим нису борили оружјем. После тога истакао је да је Белорусија против федерализације Украјине. Под његовим покровитељством, постигнута су оба мировна споразума поводом украјинске кризе.

На крају предавања, Рајић је казао да су односи Србије и Белорусије веома срдачни. Последњих година две земље сарађују веома добро на више нивоа.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања